Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DINCOLO DE ZIDURI Marţi, 10 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

31 Ianuarie 2017
Vizualizari: 649
Comentează add

Noi focare de gripă aviară apărute în România. Autărităţile au luat măsuri de limitare, protecţie şi monitorizare. Cazurile au fost confirmate la păsări domestice dar şi la lebede.

Focare de gripă aviară confirmate în judeţele Prahova, Bacău şi Neamţ

radiojurnal

  Foto: Arhivă.

În ţară au apărut noi focare de gripă aviară la păsări domestice dar şi la lebede.

În Prahova, a fost confirmat ieri cel de-al doilea focar,  în comuna Balta Doamnei, după cel din localitatea Tomşani.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova a dispus deja uciderea a peste 200 de păsări şi stabilirea unei zone de protecţie de trei kilometri în jurul focarului.

În Bacău, s-au confirmat de asemenea zeci de cazuri într-o gospodărie. Aproape 30 de gâşte au murit şi alte 75 suspecte de a fi infectate au fost omorâte la decizia autorităţilor sanitare.

În judeţul Neamţ, rezultatele probelor prelevate de la lebedele moarte pe Lacul Bâtca Doamnei şi pe râul Bistriţa au ridicat nivelul de alertă.

Potrivit corespondentei noastre Janina Buftea două dintre testele efectuate au arătat că lebedele găsite moarte pe lacul Bâtca Doamnei şi pe râul Bistriţa aveau gripă aviară, dar limitarea răspândirii la păsări sălbatice este practic imposibilă.

În această situaţie populaţia trebuie să respecte cu mare atenţie procedurile de restricţie anunţate de Direcţia Sanitar Veterinară.

Reprezentantul direcţiei Sanitar - Veterinare Neamţ, Sorin Ulea, a spune că oamenii pot face complicaţii prin intrarea în contact cu păsări bolnave sau moarte.

Sorin Ulea: Riscul cel mai mare ar fi, în urma contactului pe care îl are omul cu o pasăre bolnavă, un cadavru de pasăre, este să se contamineze şi să facă apoi fenomenele respiratorii care pot duce la complicaţii.  

Monitorizarea celui de-al doilea focar din judeţul Neamţ va dura minimum 30 de zile iar  aria vizată este de 10 kilometri. Zona supravegheată include localităţile Piatra Neamţ, Pângăraţi, Dumbrava Roşie, Alexandru cel Bun, Săvineşti, Girov, Dobreni şi Gârcina.

În zonele vizate sunt interzise târgurile.


Etichete gripa aviarăPrahovaBacăuNeamţfocare noimonitorizarerestricţii pentru populaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live