Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 19 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Maria Măndiţă, Galaţi

13 Iulie 2019
Vizualizari: 581
Comentează add

Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit în judeţul Galaţi, într-o gospodărie din satul Traian.

Focar de pestă porcină descoperit în judeţul Galaţi

maria-mandita-galati

Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit în judeţul Galaţi, într-o gospodărie din satul Traian. Autorităţile locale au luat de urgenţă măsuri pentru evitarea răspândirii virusului, inclusiv sacrificarea animalelor bolnave. Acesta este al doilea focar de boală confirmat în ultimele zile în judeţ.

După ce la începutul săptămânii au fost descoperiţi doi porci mistreţi morţi în Pădurea Gârboavele, analizele ulterioare indicând prezenţa virusului pestei porcine africane, astăzi a fost confirmat un nou focar. Cazul se află la peste 37 de km depărtare de primul focar, fiind vorba acum despre satul Traian, din comuna Braniștea.

După confirmarea prezenței virusului pestei porcine africane, în această dimineață, s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați, autoritățile locale stabilind planul de măsuri pentru evitarea răspândirii virusului. În primul rând, s-a luat decizia sacrificării celor opt porci din gospodăria respectivă, proprietarul primind interdicție de a scoate din gospodărie carne de porc, furaje sau alte ustensile susceptibile a transmite boala.

Totodată, medicul veterinar din comună are în observație starea de sănătate a tuturor porcilor din satul Traian, localnicii fiind notificaţi să anunțe de urgență orice caz de îmbolnăvire sau deces al suinelor. În localitate este interzisă, de asemenea, organizarea de târguri de animale sau păsări vii, sătenii fiind sfătuiți să țină porcii închiși în gospodărie și să nu îi lase liber pe pășuni sau în bălți.

Şi în judeţul Teleorman au fost confirmate patru cazuri noi de pestă porcină africană în comuna Islaz, iar în alte şapte gospodării din localitate există suspiciunea de boală, informează Direcţia Sanitar-Veterinară. Pentru a preveni răspândirea virusului, de luni vor fi sacrificate toate animalele bolnave, iar proprietarii vor fi despăgubiţi.

Şi în judeţul Vrancea a fost identificat un nou focar de pestă în comuna Chiojdeni, într-o gospodărie izolată, la marginea pădurii. Autorităţile au descoperit trei animale neînregistrate, proprietarii fiind amendaţi.

Virusul pestei porcine africane se manifestă şi în regiunea Burgas din Bulgaria, unde autorităţile au început să eutanasieze animalele bolnave şi au impus zone de restricţie.


Etichete focar de pestă porcinăGalaţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live