Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN (R) Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

31 Iulie 2015
Vizualizari: 1156
Comentează add

FMI va participa la sprijinul Atenei doar dacă va vedea un angajament concret al Uniunii Europene pentru această ţară, a declarat un înalt funcţionar citat de France Presse.

FMI, reticent în privinţa acordării unui nou pachet financiar Greciei

monica-chihaia-atena

Foto: captură video.

Fondul Monetar Internaţional îşi nuanţează poziţia faţă de acordarea noului pachet financiar pentru Grecia.

Potrivit France Presse, un înalt funcţionar al FMI a declarat că instituţia va participa în continuare la sprijinul Atenei doar dacă va vedea un angajament concret al Uniunii Europene pentru această ţară.

Potrivit "Financial Times" însă, experţii FMI i-ar fi recomandat conducerii instituţiei să nu-i acorde Greciei noul ajutor financiar, din cauza datoriei uriaşe şi a istoricului negativ al implementării reformelor.

FMI va participa totuşi la negocierile care au loc zilele acestea la Atena cu creditorii internaţionali.

Pe plan intern, premierul grec Alexis Tsipras încearcă să obţină sprijinul total al parlamentarilor Syriza care susţin executivul, în condiţiile în care o parte dintre ei critică acordul semnat cu instituţiile creditoare.

Prim-ministrul a propus în cadrul şedinţei Comitetului central al partidului stângii radicale Syriza, organizarea unui congres extraordinar în luna septembrie.

Scopul acestuia: stabilirea în actualele condiţii a unei strategii solide şi a unei majorităţi decise să o susţină.

Alexis Tsipras doreşte să pună capăt luptei politice din interiorul formaţiunii pe care o conduce, subliniind că este adeptul discuţiilor deschise.

"Am luat decizia unui compromis dureros pentru că atenţia noastră s-a axat pe interesele oamenilor şi ale economiei ţării. Cine crede că un alt guvern ar fi putut aduce un acord mai bun să o spună deschis" - a subliniat şeful executivului de la Atena.

Premierul grec a subliniat, de asemenea, că ştie, mulţi din interiorul Syriza ar vrea să fie luate imediat deciziile importante privind strategia de partid care cred că a existat o alternativă la summitul din 13 iulie realistă şi durabilă şi că acordul cu partenerii ar trebui anulat.

Pentru toţi cei care cred încă într-o asemenea alternativă, Alexis Tsipras a propus un referendum intern care să clarifice definitiv dilema.

Acesta ar urma să fie organizat duminica viitoare, în orice caz înaintea ratificării acordului cu instituţiile creditoare. 


Etichete FMIGreciaAlexis TsiprasSyrizaajutor financiardatorieimplementarea reformelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live