Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Dumitrescu

27 Martie 2015
Vizualizari: 1486
Comentează add

FMI consideră că autorităţile române ar trebui să dea dovadă de prudenţă, astfel încât preconizata reducere a taxelor să nu pună în pericol disciplina fiscală.

FMI: Economia românească rămâne vulnerabilă la şocuri

cristina-dumitrescu

Șefa Misiunii FMI în România, Andrea Schachter. Foto: wiwi.uni-wuerzburg.de.

Unul dintre principalii creditori ai României, Fondul Monetar Internaţional, consideră că, în ciuda reducerii substanţiale a deficitelor, economia românească rămâne vulnerabilă la şocuri, deoarece împrumuturile neperformante, datoriile externe şi creditele exprimate în valută rămân la niveluri ridicate, chiar dacă au scăzut în ultima perioadă.

FMI consideră că autorităţile române ar trebui să dea dovadă de prudenţă, astfel încât preconizata reducere a taxelor inclusă în cele două documente, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, să nu pună în pericol disciplina fiscală.

Ce recomandări a făcut astăzi şefa Misiunii FMI în România, aflăm de la Iulian Olescu.

Autorităţile române ar trebui să reanalizeze dimensiunea şi momentul reducerilor de taxe propuse prin noul Cod Fiscal sau să adopte şi alte măsuri care să contrabalanseze efectele acestora asupra bugetului, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Andrea Schächter, în cadrul unei teleconferinţe dedicate consultărilor avute la Bucureşti, în prima partea a acestui an.

"Reducerile de taxe propuse de guvern cu actualele termene şi la nivelele sugerate reprezintă un risc pentru câştigurile de consolidare fiscală realizate în ultimii ani, dacă nu sunt însoţite de măsuri compensatorii. Este foarte important ca aceste câştiguri în privinţa consolidării fiscale să fie menţinute, deoarece ele au ajutat România şi au crescut încrederea în economie, aşa încât orice planuri de relaxare fiscală trebuie să fie însoţite de rezultate mai bune în privinţa conformării fiscale, a colectării veniturilor la buget sau de măsuri compensatorii.

"Considerăm, deci, că ţinta de dificit prevăzută în buget este în linie cu cele convenite în cadrul actualului acord şi orice reducere suplimentară de taxe trebuie însoţită de măsuri atent gândite, care să asigure atingerea obiectivelor prioritare legate de nivelul deficitului bugetar", a spus şefa Misiunii FMI în România.

Andrea Schächter a precizat că este prematur să se adopte decizii de politică fiscală bazate pe nivelul de încasări bugetare înregistrate numai în primele două luni ale anului şi a atras atenţia că măsurile de îmbunătăţire a colectării veniturilor au nevoie de timp, pentru a-şi arăta roadele.


Etichete FMIeconomieCod FiscalAndrea Schachter

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live