Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut Miercuri, 01 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

7 Octombrie 2015
Vizualizari: 1027
Comentează add

FMI şi-a îmbunătăţit prognoza şi faţă de primăvară, de la 2,7% anul acesta şi 2,9% la anul, la 3,4% în 2015 şi 3,9% în 2016.

FMI: Economia românească ar putea creşte cu 3,4% în 2015 şi 3,9% în 2016

luminita-apostol

Foto: captură video.  

Fondul Monetar International si-a revizuit in crestere previziunile pentru Romania in acest an si anul viitor. 

Potrivit raportului de toamnă al Fondului Monetar Internaţional , economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 3,4% în acest an şi de 3,9% în 2016.

FMI a revizuit, insa, in scadere previziunile privind cresterea economiei mondiale in acest an si anul viitor si semnaleaza riscurile crescute ce deriva din incetinirea cresterii economice in China si din slabiciunea altor mari economii emergente.

Publicat la Lima, in Peru, unde Fondul Monetar International isi tine reuniunea anuala, Raportul de toamna aduce cifre mai scazute decat cel din luna iulie, in ce priveste cresterea economica mondiala.

Astfel FMI prognozează o creştere a PIB mondial de 3,1% în acest an şi de 3,6% anul viitor, scăderea fiind de 0,2% în ambele cazuri în comparaţie cu previziunile din vară.

FMI estimează că pe termen scurt creşterea economică în ţările avansate, deşi modestă, va fi mai solidă în Statele Unite şi Marea Britanie şi mai ezitantă în zona euro şi în Japonia.

Pentru zona euro, raportul FMI menţine previziunile de creştere cu 1,5% în acest an, în timp ce pentru anul viitor cifra este redusă la 1,6% faţă de 1,7%, cât estima în luna iulie.

Economia japoneză a cărei creştere s-a redus cu 0,1% anul trecut ar urma să ajungă la o creştere de doar 0,6% în acest an, şi de 1% în 2016.

Printre riscurile pe termen mediu, semnalate de raportul FMI pentru ţările avansate se numră volatilitatea pieţelor financiare care ar putea pune probleme pentru stabilitatea financiară a ţărilor avansate şi implicit pentru statele energente.

Pentru acestea din urmă, în frunte cu China, dar şi cu Rusia şi Brazilia în recesiune, FMI estimează o încetinire a creşterii economice pentru al cincilea an executiv, iar o ameliorare a situaţiei este anticipată pentru anul viitor.

FMI explică reducerea creşterii economice în ţările energente şi în cele în curs de dezvoltare printr-o serie de factori, între care se numără scăderea severă a preţurilor la materii prime, existenţa unor tensiuni politice ca şi scăderea ritmului de creştere a economiei chineze.

Fondul prognozează o reducere a PIB în Rusia şi în Brazilia atât în acest an cât şi anul viitor, în timp ce în China creşterea economică îşi va încetini ritmul la 6,8% în acest an şi la 6,3% în 2016.

Pentru Romania, Fondul Monetar International si-a imbunatatit prognoza si fata de primavara, cand anticipa o crestere de 2,7 si respectiv, 2,9 la suta pt acest an si pt anul viitor, cifrele publicate astazi indica o crestere de 3,4 la suta in acest an si 3,9 anul viitor.

Explicaţia FMI este că regiunea Europei energente a profitat ca urmare a scăderii preţului la petrol şi ca urmare a relansării economice treptate din zona euro.

Raportul FMI notează că pentru ţările central şi est-europene creşterea economică este robustă cu Ungaria şi Polonia înregistrând rate de creştere economică de 3% şi chiar mai mult, dar raportul subliniează şi creştere economică mai modestă în sud-estul Europei cu excepţia României - se precizează în document.

FMI spune că Bulgaria, Serbia şi Croaţia au o creştere economică sub 2% şi, de asemenea, atrage atenţia asupra riscurilor geopolitice crescute din Ucraina.

Raportul FMI vorbeşte şi despre impactul crizei refugiaţilor în Europa şi estimează costuri economice şi sociale imense. 


Etichete FMIprognoză de creştere a economiei româneştiPIBStatele Unitezona euroJaponiaChinarelansare economică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live