Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Miercuri, 17 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

14 Noiembrie 2018
Vizualizari: 496
Comentează add

FMI avertizează că un Brexit fără un acord de retragere ar şterge 6% din PIB-ul Marii Britanii.

FMI: Brexit fără acord ar şterge 6% din PIB-ul Marii Britanii

radu-dobritoiu

Ieşirea din Uniunea Europeană fără un acord de retragere ar costa Marea Britanie aproximativ 6% din Produsul său Intern Brut, adică aproape patru ani de creştere economică, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internaţional, informează Reuters.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. Însă discuţiile cu privire la un acord de retragere s-au blocat din cauza aranjamentelor pentru o 'frontieră dură' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană.

FMI, care a lansat un avertisment cu privire la costul Brexitului şi înaintea referendumului din luna iunie 2016, a subliniat că ajungerea la un acord comercial cu UE ar permite reducerea la jumătate a pagubelor economice provocate de barierele comerciale şi de diminuarea investiţiilor străine şi imigraţiei.

'Directorii au atras atenţia asupra importanţei ajungerii, la timp, la un acord cu UE, însoţit de o perioadă de implementare pentru a evita o ieşire bruscă în luna martie 2019 precum şi pentru a lăsa timp firmelor şi muncitorilor să se ajusteze la noua relaţie', a informat FMI.

În urmă cu două luni, directorul general al FMI, Christine Lagarde a declarat că se aşteaptă ca economia Marii Britanii, a cincea mare economie a lumii, să se contracte dacă ţara va ieşi din UE fără un acord.

Unii suporteri ai Brexitului au susţinut că ar fi mai bine pentru Marea Britanie să iasă din UE fără niciun acord cu Bruxelles-ul, urmând ca schimburile comerciale dintre cele două părţi să se deruleze în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Însă FMI avertizează că o astfel de variantă ar implica unele costuri semnificative. 'Într-un scenariu în care Marea Britanie şi Uniunea Europeană fac schimburi comerciale în conformitate cu regulile OMC, Produsul Intern Brut ar urma să se contracte cu 5 până la 8% în comparaţie cu un scenariu fără Brexit, iar media contracţiei ar fi de 6%', a estimat FMI.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, este în favoarea unui acord prin care speră să menţină libera circulaţie a bunurilor, dar nu şi a serviciilor, în timp ce vor fi introduse controale asupra imigraţiei din UE. Potrivit FMI acest tip de acord de liber schimb ar reduce PIB-ul Marii Britanii cu 2,5 până la 4%, dar cel mai probabil cu 3%, faţă de varianta rămânerii în UE.

Fondul Monetar Internaţional subliniază că efectele Brexitului vor varia în funcţie de sector. În timp ce serviciile financiare, industria chimiei şi sectorul auto din Marea Britanie ar urma să fie cele mai afectate de noile bariere în materie de reglementare şi de întreruperea lanţurilor de aprovizionare. În schimb, fermele, procesatorii de alimente şi companiile din petrol şi minerit ar putea să se descurce mai bine. FMI adaugă că va fi nevoie de programe guvernamentale pentru a recalifica muncitorii britanici pentru aceste locuri de muncă.

Avertismentul de la FMI vine într-un moment în care premierul Marii Britanii, Theresa May, încearcă să obţină sprijinul miniştrilor din cabinetul său pentru un acord de retragere, care ulterior va avea nevoie de aprobarea Parlamentului şi a Uniunii Europene.

Economiştii intervievaţi recent de Reuters au estimat că există o şansă din patru ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană în luna martie 2019 fără un acord de retragere.
 


Etichete Brexitconsecinte BrexitNegocieri Brexit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live