Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Septimiu Roman

9 Mai 2010
Vizualizari: 3126
Comentează add

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional s-au întâlnit cu reprezentanţii PSD şi PNL dar şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

FMI a discutat cu opoziţia măsurile anticriză

septimiu-roman

Şeful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks (centru). Foto: Mediafax.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană(PSD), s-a întâlnit cu delegaţia FMI.

La discuţii au participat toţi reprezentanţii partidelor parlamentare.

Mircea Geoană a declarat, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar, că a dorit să afle poziţia acestora faţă de situaţia economică actuală, dar şi faţă de ultimele măsuri propuse de preşedintele Traian Băsescu, privind creşterea veniturilor bugetare prin reducerea pensiilor şi a salariilor.

"Am avut o întâlnire interesantă şi productivă. Am schimbat păreri cu mai mulţi factori politici despre situaţia economică şi politică", a spus la finalul discuţiilor,  şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că a sesizat, în urma discuţiilor o schimbare de nuanţă a FMI în ceea ce priveşte România.

"De această dată, Fondul Monetar şi instituţiile financiare internaţionale vor cere guvernului României, ca înainte ca tranşa a V-a să fie eliberată, să se facă demonstraţia concretă a faptului că măsurile propuse se vor realiza în practică şi nu pe vorbe", a precizat Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a adăugat că este de părere că aceasta este o măsură de neîncredere din partea Fondului Monetar.

"FMI nu a cerut tăierea salariilor şi a pensiilor, aceasta este o propunere politică făcută de preşedintele Traian Băsescu", a mai apreciat Mircea Geoană.

El a adăugat că tăierile se vor face nediferenţiat şi uniform, indiferent de venitul unui salariat bugetar sau al unui pensionar, apreciind că măsura este cinică şi reprezintă o nedreptate socială.

"Măsurile sunt, totodată, ilegale - fiind vorba despre un drept câştigat de salariaţi şi pensionari - şi pe o durată de timp nedeterminată", a concluzionat preşedintele Senatului.

Poziţia partidelor de opoziţie


Delegaţia FMI s-a întâlnit cu reprezentanţii principalelor partide de opoziţie.


Liderul PSD Victor Ponta a declarat că social - democraţii se opun măsurilor de scădere a cheltuielor din sistemul bugetar, propuse de Traian Băsescu.

Ei vor susţine, în schimb, creşterea cotei unice, pentru cei cu venituri mari şi a TVA pentru anumite produse.

De altfel, Victor Ponta a arătat şi că îşi doreşte impozitarea diferenţiată a veniturilor.

La rândul său liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, la finalul întâlnirii cu delegaţia FMI, că reducerea salariilor şi a pensiilor, anunţate de Traian Băsescu, nu are la bază nicio evaluare şi nu există garanţia că va conduce la revigorarea economiei româneşti.

El a reiterat că este nevoie de un alt Guvern, "capabil" să-şi asume măsuri "ferme" anti-criză. Şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană s-a întâlnit, cu oficialii FMI.


Etichete guvernsenatMircea GeoanăJeffrey FranksFMITraian Băsescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live