Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

14 August 2012
Vizualizari: 2149
Comentează add

Legătura dintre mutaţii şi materialele radioactive a fost demonstrată de experimentele realizate în laborator, au afirmat oamenii de ştiinţă niponi.

Fluturii de la Fukushima au picioare şi antene mai lungi

beatrice-braileanu

Foto: Reuters

Expunerea la materiale radioactive eliberate în mediul înconjurător a provocat mutaţii severe la fluturii găsiţi lângă Fukushima, în Japonia, după accidentul nuclear din martie 2011, potrivit unui studiu publicat în revista Scientific Reports, informează BBC.

Oamenii de ştiinţă au constatat o creştere a picioarelor, antenelor şi mutaţii la forma aripilor fluturilor, după accidentul nuclear de la Fukushima cauzat de seismul urmat de tsunami care a afectat această parte a ţării.

Legătura dintre mutaţii şi materialele radioactive a fost demonstrată de experimentele realizate în laborator, au afirmat oamenii de ştiinţă.

La două luni după accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011, o echipă de cercetători niponi a colectat 144 de exemplare de fluturi "Zizeeria maha" din 10 localităţi din Japonia, dintre care şi Fukushima.

Atunci când a avut loc accidentul, fluturii adulţi s-au aflat pe perioada iernii în faza de larvă.

Prin comparaţie, echipa de cercetători a constatat că fluturii găsiţi în zonele cu radiaţii mari au aripile mult mai mici şi ochii dezvoltaţi neregulat.

"S-a crezut până acum că insectele sunt foarte rezistente la radiaţii.

"Din acest punct de vedere, rezultatele cercetărilor au fost neaşteptate", a afirmat şeful echipei de cercetători Joji Otaki de la Universitatea Ryukyus, din Okinawa.

Şase luni mai târziu, echipa a colectat din nou fluturi adulţi din cele 10 localităţi din Japonia şi au constatat că fluturii din zona Fukushima au prezentat o rată de mutaţie mai mult decât dublă faţă de exemplarele colectate la două luni după accident.

Echipa a concluzionat că această mutaţie severă a fost rezultatul consumului de mâncare contaminată, însă şi al mutaţiilor materialului genetic al părinţilor care au fost transmise generaţiei următoare, chiar dacă aceste mutaţii nu au fost evidente la generaţiile anterioare de fluturi adulţi.

Echipa de cercetători a studiat această specie de fluturi de peste 10 ani.


Etichete fluturianomaliiFukushimaJaponiastudiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live