Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

21 Aprilie 2010
Vizualizari: 1439
Comentează add

Moscova şi Kievul au convenit prelungirea termenului de staţionare a Flotei ruse, la baza din sudul Ucrainei, cu 25 de ani.

Flota rusă mai rămâne în Marea Neagră

sorin-solomon

Flota rusă a Mării Negre  va mai staţiona la Sevastopol. Foto: AFP

Termenul de staţionare a flotei ruse la Marea Neagră a fost prelungit cu 25 de ani, conform acordului ruso-ucrainean, anunţat la finalul convorbirilor la nivel înalt de la Harkov.  

Potrivit agenţiei ITAR-TASS, flota rusă staţiona la baza de la Sevastopol, în sudul Ucrainei, conform unui acord bilateral încheiat în 1997, pentru o perioadă de 20 de ani.

Acordul a făcut obiectul unor tensiuni permanente între  Moscova şi Kiev.

Reducerea la preţul gazului aprobată pentru Ucraina reprezintă o parte din chiria pe care Rusia o plăteşte pentru Flota Mării Negre, a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, citat de Interfax.

"Dar este o legătură tehnică, nu politică. Aceste probleme sunt legate direct şi clar în acord", a precizat Dmitri Medvedev .

Rusia a aprobat o reducere cu 100 de dolari a preţului actual de 330 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, a afirmat preşedintele rus după discuţii cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.

"Dacă preţul este sub 330 de dolari, reducerea va fi de 30 la sută din preţul din contract", a adăugat preşedintele rus.

La rândul său, Aleksei Miller, directorul Gazprom, a precizat că "reducerea de preţ va fi compensată de o taxă de export mai mică pentru Gazprom şi nu afectează performanţa economică a companiei".

Divergenţele privind flota rusă s-au accentuat în 2004, după venirea la putere a preşedintelui Viktor Iuşcenko, care respingea ferm ideea prelungirii termenului de staţionare a flotei ruse.

Noul lider ucrainean, Viktor Ianukovici, considerat un apropiat al Moscovei, a sugerat în mai multe rînduri că prezenţa flotei ruse va fi prelungită.


Etichete Flota rusăMarea Neagrăgaye naturaleDmitri MedvedevUcrainaRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live