Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

12 Aprilie 2017
Vizualizari: 6608
Comentează add

Marele maestru la şah Florin Gheorghiu îşi povesteşte cariera la Radio România Actualităţi.

Florin Gheorghiu: Ne îndreptăm spre moartea şahului Florin Gheorghiu: Ne îndreptăm spre moartea şahului - Conține audio

ionut-iamandi

Florin Gheorghiu la Radio România Actualități, în redacția online, martie 2017. Foto: Alexandru Dolea.

Pe Florin Gheoghiu îl vezi rar în public. A trebuit să vină în România un campion de talia lui Karpov ca să se lase convins să apară şi să le vorbească şahiştilor amatori. Se întâmpla anul trecut, la sfârşitul lui noiembrie, ocazie cu care Karpov şi-a amintit că prima lui partidă cu Gheorghiu a jucat-o în 1971. Acum mai bine de 45 de ani.

De aceea, atunci când marele maestru la şah Florin Gheorghiu a acceptat să vină în studioul RRA, am încercat să discutăm cât mai multe lucruri din cariera sa vastă.

  • Născut pe 6 aprilie 1944
  • Devine campion al României în 1960, performanţă pe care o va mai repeta de opt ori (până în 1987)
  • Campion mondial la juniori în 1963, când devine şi maestru internaţional
  • Absolvent de filologie, secţia româno-engleză, dar devine lector de franceză
  • Vorbitor de şapte limbi străine
  • Mare maestru internaţional în 1965 (primul din România)
  • Participant la 14 olimpiade (1962-1990)
  • Participant la patru interzonale: Petropolis 1973 (locul 14), Manila 1976 (10–13), Riga 1979 (5–6), Moscova 1982 (12)

Au rezultat două ediții ale emisiunii Contracronometru difuzate în aprilie 2017, care pot fi găsite integral mai jos, în format audio. Am vorbit despre începutul carierei sale şahiste şi cum a ajuns să câştige singurul titlu mondial la şah din istoria României, cel al jucătorilor juniori de până în 20 de ani.

Florin Gheorghiu vorbeşte calm, cu voce mai degrabă reţinută, dar nu uită să închidă nicio paranteză, oricât de lungă ar fi. S-ar putea numi defect profesional: când calculezi o variantă la şah, oricât de mult ai merge în profunzimea ei, nu uiţi de unde ai plecat. Ne-a povestit despre cum era să fii şahist profesionist în perioada comunistă. Cum i-a confiscat statul aproape toţi banii strânşi din premiile la şah. Care era diferenţa ca jucători între Tito şi Ceauşescu, amândoi lăudându-se că s-ar pricepe şi la şah. Cum a vrut Fischer să joace un meci cu el la Bucureşti sau cum a vrut Botvinnik să îi devină antrenor şi ce s-a ales din aceste iniţiative. Am vorbit multe, inclusiv despre ceea ce el a numit ameninţarea mortală care se abate asupra şahului din partea computerelor şi inclusiv despre cartea de partide comentate pe care o publică anul acesta - continuarea la aproape patru decenii distanţă a celebrului său volum de Partide alese din anul 1980.

Interviu cu marele maestru la șah Florin Gheorghiu, partea l, difuzat în emisiunea Contracronometru de marți, 4 aprilie 2017. Realizator: Ionuț Iamandi.

Interviu cu marele maestru la șah Florin Gheorghiu, partea a ll-a, difuzat în emisiunea Contracronometru de miercuri, 12 aprilie 2017. Realizator: Ionuț Iamandi.


Etichete sahexclusiv onlineflorin gheorghiusport

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live