Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Florin Cîțu: Starea de alertă, prelungită. Circulația interzisă după ora 22

-VIDEO și TEXT-

Florin Cîțu: Starea de alertă, prelungită. Circulația interzisă după ora 22
Florin Cîţu. Foto. gov.ro

Articol de Răzvan Stancu, 10 Martie 2021, 15:42

Guvernul a aprobat, miercuri, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, cea mai importantă măsură fiind cea referitoare la restricţia privind circulaţia pe timp de noapte începând cu ora 22,00, faţă de 23,00, cât era până acum.

Restricția ar urma să fie valabilă între orele 22:00 şi 5:00 dimineața.

"Astăzi s-a aprobat şi prelungirea stării de alertă. (...) Există o modificare importantă, aceea referitoare la circulaţia pe timpul nopţii, se reduce de la ora 23,00 la ora 22,00, deci se introduce această restricţie. Restul măsurilor rămân cam aceleaşi, aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă măsură"

Totodată, s-a propus limitarea gradului de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spaţiile din localităţi sau zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă.

VIDEO: Declaraţii ale premierului Florin Cîţu, după şedinţa Guvernului.

TEXT: Declaraţii ale premierului Florin Cîţu, după şedinţa Guvernului (transcriere, RADOR)


Florin Cîţu: Buna ziua! În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat programul IMM Invest, prelungirea pentru 2021, care include şi Programul Agro Invest, destinat fermierilor. Anul trecut, când am implementat IMM Invest, au fost mai multe probleme şi am văzut nevoia de a crea un program special pentru fermieri, un program cu un plafon de /1/ miliard de lei. Înţeleg că deja, suma este aproape solicitată deja şi dacă este un program de succes, aşa cum a fost şi IMM Invest, vom avea grijă să suplimentăm suma. În acelaşi timp, a fost aprobat şi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru IMM Factor, la fel, un plafon de /1/ miliard de lei, două ordonanţe de urgenţă aşteptate foarte mult de mediul de afaceri, anul trecut, acestea au susţinut economia şi rezultatele bune pe care le-am avut în economie anul trecut, cu cea mai mare creştere economică din trimestrul IV din UE, cu menţinerea locurilor de muncă. Acestea au fost rezultatele şi acestor programe pe care le-am /.../ anul trecut, pe care le prelungim. Tot în şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobat proiectul de lege care ratifică acordurile dintre Guvernul României şi Guvernul SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă. Acest proiect de lege merge în Parlamentul României în procedură de urgenţă. Bineînţeles că au mai fost aprobate şi numiri de prefecţi, Bucureştiul are un prefect, mâine cred că va depune jurământul. Şi, totodată, astăzi s-a aprobat şi prelungirea stării de alertă. Colegii mei spun că deja aţi văzut detaliile, prin Hotărârea CNSU. Există o modificare importantă, aceea referitoare la circulaţia pe timpul nopţii, se reduce de la ora 23:00 la ora 22:00, se introduce această restricţie. În rest, măsurile rămân cam aceleaşi. Aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă măsură. Dacă sunt întrebări.


Reporter: Bună ziua, dle premier. Marga Niţu, Aleph News. Aş vrea să înţelegem care este de fapt adevărata problemă în publicarea acelor liste de la Ministerul Sănătăţii. Vă rog.


Florin Cîţu: Am spus şi azi dimineaţă. Din punctul meu de vedere, nu este nici o problemă. Transparenţă sută la sută. Datele sunt publicate, nu le-a scos nimeni de nicăieri. Singura problemă este de interpretare, să nu fie interpretate greşit. Am văzut mai multe interpretări în spaţiul public, unele tendenţioase şi eu cred că aici cei care au publicat au datoria să le explice, dacă este adevărat ce se aude sau nu, dar, din punctul meu de vedere, transparenţă sută la sută. Mă aştept să vedem când mai are şi celelalte documente, aşa cum am spus mai devreme, toate publicate.


Reporter: În momentul în care s-a formulat strategia de vaccinare aţi luat în calcul că există şi categorii de lucrători speciali ale căror date nu va trebui să fie făcute publice?


Florin Cîţu: Bineînţeles. Asta este o strategie pentru orice ţară din lume. Repet, nu sunt eu în măsură să analizez dacă au fost sau nu au fost. Până la urmă, strategia de vaccinare în România este un succes. Rămânem în continuare în topul Uniunii Europene. Eu am spus că susţin transparenţă sută la sută. Interpretarea datelor se face de fiecare. În continuare, mergem cu această campanie de vaccinare. În luna martie, 2,6 milioane de doze de vaccinuri. Cel puţin trei milioane în luna aprilie. Cred că România a demonstrat Uniunii Europene că poate avea o campanie de vaccinare de succes. Mulţumesc. Încă două întrebări de fiecare.


Reporter: Întrebarea-cheie care se pune, domnule premier - Maria Toader, Antena 3 - este dacă aţi fost consultat ca şi ierarh superior de ministrul sănătăţii înainte să publice aceste date?


Florin Cîţu: Nu am fost, şi acum nu ştiu, nu am fost, am aflat din presă de prezentarea datelor, dar nu cred că este asta o probelemă. Datele sunt publice. Repet, la fiecare conferinţă de presă, martea, ştiţi foarte bine, aceasta a fost dorinţa mea din primul moment ca să comunicăm săptămânal referitor la campania de vaccinare. În fiecare săptămână s-a prezentat numărul persoanelor vaccinate, numărul militarilor vaccinaţi, numărul din alte structuri. Deci, în fiecare săptămână am încercat să fim cât mai transparenţi. Orice demers în direcţia transparentizării, care respectă legislaţia în vigoare, este susţinut de mine sută la sută.


Reporter: Şi vă rog, dacă ne puteţi clarifica, în acest context, dacă vi s-a solicitat în discuţia pe acre aţi avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis demiterea ministrului sănătăţii.


Florin Cîţu: Nu. În niciun caz, nu.


Reporter: Sau din rândul membrilor Partidului Naţional Liberal.


Florin Cîţu: Nu. Nu au fost discuţii. Noi nu discutăm despre aşa ceva. Am spus că evaluarea se face pe baza rezultatelor. Fiecare minister are obiective clare în programul de guvernare. Pe baza implementării acestor obiective sunt evaluaţi miniştrii. Bineînţeles, şi pe baza reacţiilor la situaţii de criză, dar bineînţeles în principal pe baza implementării programului de guvernare.
Reporter: Marina Cioacă, România Tv. În acest context despre care vorbeam, colegii de la Recorder au obţinut din surse oficiale, iată, statisticile complete despre dozele de vaccin până la data de 5 martie.

Reporter: Datele lor arată că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din Strategia națională, iar mulți dintre ei au sărit peste rând și au fost imunizați în aceste centre speciale ale instituțiilor de forță. Se pare că acestea sunt rude ale unor angajați din MAI, MApN, SRI. Vă întreb concret, există o campanie de vaccinare paralelă și cine are interes să ascundă astfel de date?
Florin Cîţu: Vedeţi, trebuie să întrebați Ministerul Sănătății dacă are aceste informaţii. Eu nu știu dacă... Înseamnă că datele respective spun mai mult decât ni se spune, dacă cumva știm că sunt - vorbim despre persoane, înțeleg că dumneavoastră știţi deja persoanele care s-au vaccinat. Mie mi s-a spus că datele respective nu au informații despre persoane, deci nu au informații confidențiale. Deci ori este o speculație, ori informațiile acelea spun mai mult şi această explicație trebuie să o cereți la Ministerul Sănătății, cei care au publicat aceste informații.
Reporter: Bună ziua! Ema Stoica, DIGI 24. Spuneați astăzi că veți vedea raportul Curții de control... Corpului de Control al prim-ministrului legat de incendiul de la Balș. Voiam să vă întreb dacă l-aţi văzut, ce conține acesta și dacă luați în calcul o plângere penală în urma acestuia?
Florin Cîţu: Am aici o notă de informare prin verificările efectuate la Institutul Naţional de Boli Infecțioase. Sunt mai multe lucruri, lucruri pe care deja le ştiaţi unii dintre voi, că a funcţionat fără autorizare de securitate la incendiu. Erau neconformități, vă dau câteva exemple: pereții căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, de exemplu; instalația de detectare, semnalizare și alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală; în interior nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice și/sau acustice. Vă dau câteva exemple. Sunt mai multe lucruri pe care le-am... Colegii mei de la Corpul de Control le-au semnalizat. O sesizare da, se face către Direcția Națională Anticorupție și este vorba de... Am aici un punct: asigurarea serviciilor în domeniul intervențiilor în situații de urgență cu o firmă generalizată - DGSU - şi nu era organizată pentru a putea asigura cerințele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era prezența în pavilioanele institutului de aparate electrice sau surse de aprindere şi care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri. Repet, am spus, acestea sunt pentru dumneavoastră. Aş putea să văd, dacă le putem pune publice, să le vedeți dumneavoastră pe toate, ca să nu le citesc eu acum, dar, deja, ca să fie foarte clar, am vrut să arăt că nu există niciun fel de problemă. Am așteptat Ministerul Sănătății să vină cu propriile rapoarte, încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Ştiu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo și cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situații pe viitor. Sper să învățăm de aici, din aceste greșeli, să nu mai existe pe viitor aceste lucruri. Mă aștept, bineînțeles, și la măsuri. Eu știu de la fostul ministru al sănătății că există un plan de măsuri.

Florin Cîțu: Nu, nu mi-a spus nimeni că cineva nu poate să folosească /.../. Eu am dat și eu jos datele și m-am uitat pe ele, cred că ieri sau alaltăieri și funcționa când am intrat pe bazele de date, m-am uitat și eu la aceste date aseară sau ieri. Deci funcționa când m-am uitat eu pe această bază de date.
Reporter: Și urmează apoi luați legătura cu Ministerul Sănătății? Adică încerc doar să înțeleg de unde...
Florin Cîțu: Eu cred că dacă e o problemă tehnică, să vorbească /.../, vă dați seama că nu sunt specialist, nu îmi dau seama dacă funcționează sau nu funcționează. Se pot întâmpla lucruri tehnice, țineți minte că am avut probleme cu IMM Invest o lună de zile. Deci infrastructura - și de accea, infrastructura digitală a Guvernului nu este printre cele mai performante, de aceea avem în program foarte mulți bani alocați pentru transformarea digitală a administrației publice, PNRR- sume, iarăși, foarte mari, pentru transformarea digitală. Nu știu ce s-a întâmplat, dar vă spun, așa cum am avut probleme cu IMM Invest, nu m-ar mira ca să fie un acces foarte mare și să fi fost o problemă, dar eu când am accesat-o, ieri, funcționa.
Reporter: Și proiectul /.../ "Noua Casă" când ne așteptăm să-l vedem?
Florin Cîțu: Aștept ministerul respectiv să vină cu normele.
Reporter: Cătălina Mănoiu, REALITATEA PLUS. Domnule premier, o precizare: în prezent, legea permite ca familiile celor care lucrează în sistemul de apărare și securitate națională să fie vaccinate?
Florin Cîțu: Nu.
Reporter: Este o hotărâre de guvern care spune acest lucru /.../
Florin Cîțu: Dacă se încadrează în categoriile peste 65 de ani și au boli cronice și așa mai departe, categoria I și a II-a.
Reporter: În acea hotărâre nu este specificat ce anume înseamnă familia militarului respectiv, până unde poate merge, vorbim despre soție, despre copii și mai departe?
Florin Cîțu: Vă spun. Până acum nu am fost sesizat. Eu știu doar de un singur caz în care s-a încercat așa ceva și persoana respectivă a fost demisă. Deci nu neg că au fost cazuri și le-ați văzut și la televizor, a fost un primar care a încercat să sară peste rând și așa mai departe.
Cazuri au fost, dar atunci când am cerut - și a fost acea întreagă discuție despre amenzi, că se vaccinează cineva peste rând - când am cerut informații de la Ministerul Sănătății, de la CNCAV, să văd dacă există așa ceva, nu au avut, au fost cam 100 și ceva de cazuri pe care mi le-au prezentat în acele moment.
Reporter: Hotărârea din 20 ianuarie, la aceea mă refer, vorbește strict despre aceste categorii: familiile celor care lucrează în sistemul de apărare şi securitate naţională.
Florin Cîțu: Este o hotărâre, știu, este semnată de Ministerul Sănătății și de ministrul sănătăţii şi de mine, știu.
Reporter: Aveți o statistică în momentul de față, cam câte astfel de persoane s-ar fi încadrat să fie vaccinate?
Florin Cîțu: Nu am cerut această statistică.
Reporter: Nu ați avut-o atunci când ați făcut Strategia de Vaccinare, ca să știți cam de câte vaccinuri ați avea nevoie pentru fiecare etapă?
Florin Cîțu: Noi știm în mare care sunt, de exemplu, persoanele care sunt bolnave cronice, nu avem cum să știm persoanele respective, pentru că ele nu.../cmorozanu/ Nu avem o evidenţă a acestor persoane. Vin şi după aceea aduc dovada că se înregistrează în sistem şi după aceea aduc dovada că sunt bolnave.
Reporter: Cum se va tranşa acest /conflict/?
Florin Cîţu: Am spus două întrebări. Mulţumesc. Nu există nici un conflict. Uitaţi, dumneavoastră /.../, nu există nici un conflict, nu există nici o problemă, datele sunt acolo, le analizăm. Doar spun că atunci când interpretarea datelor /.../ să nu ducă la interpretări eronate şi dacă există probleme sau interpretări eronate, cei care sunt responsabili cu baza de date şi cu informaţiile trebuie să vină şi să facă acele precizări.
Reporter: Voci din Parlament precizau că dacă problema nu se lămureşte la nivelul Guvernului, atunci, ministrul sănătăţii ar putea fi chemat în Parlament să ofere explicaţii. Care va fi poziţia Guvernului?
Florin Cîţu: Şi eu am fost chemat în Parlament să ofer explicaţii, toţi mergem în Parlament. Parlamentul este forul legislativ şi ne cheamă pe toţi în Parlament să dăm explicaţii.
Reporter: Dle premier, revin cu o întrebare, mai am una.
Florin Cîţu: Mai aveţi una.
Reporter: Da. Puteţi să ne daţi exemple de ţări cu restricţii impuse de la ora 22:00? Măcar două, vă rugăm.
Florin Cîţu: Franţa, ora 18:00. Şi mai sunt câteva, trebuie să mă uit, le-am primit aseară. O să le pun pe pagina mea de Facebook. Dar sunt mai multe ţări. Să ştiţi că România este printre ţările cele mai permisive, cu condiţii... Vă mulţumesc mult de tot, o seară bună

Etichete : florin citu guvern (rs)
Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
România 28 Martie 2024, 12:22

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani...

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
România 28 Martie 2024, 10:02

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC

Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi noului proiect politic.

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
România 28 Martie 2024, 09:29

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan

Evenimentul a avut loc miercuri, 27 martie, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București. Claudia...

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
România 28 Martie 2024, 09:20

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”

"Apel matinal" - Invitat: Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:08

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere,...

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:02

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș. În acest scop, Poșta Română a...

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș
Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
România 28 Martie 2024, 07:41

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti

Autorităţile locale din Ploiești au acordat miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, titlul de "Cetățean de...

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 
România 27 Martie 2024, 20:33

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 

Pompierii militari și echipa de scafandri de căutare-salvare a ISU Vâlcea, se retrag deocamdată la bază având în vedere că...

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului