Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

9 Septembrie 2021
Vizualizari: 418
Comentează add

Criza politică din România ar putea afecta ratingul atribuit ţării noastre - avertizează Agenţia de evaluare financiară Fitch.

Fitch: Criza politică din România ar putea afecta ratingul de țară

iulian-olescu

 Foto: fitchratings.com.

Criza politică din România ar putea afecta ratingul atribuit ţării noastre - avertizează Agenţia de evaluare financiară Fitch. Mai clar, destrămarea coaliţiei de guvernare ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, fără de care îmbunătăţirea perspectivei de rating a ţării nu este posibilă.
 
Ambițioasa agendă de reformă a coaliției, ancorată în Planul Național de Redresare și Reziliență s-a  confruntat deja cu obstacole din ce în ce mai mari din cauza dificultăților în implementarea măsurilor pe durata pandemiei.
 
Specialiștii Fitch spun că nu este clară în ce măsură un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD, în urma unor eventuale alegeri anticipate, ar fi capabile sau dispuse să promoveze reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniul sănătății, salariilor, pensiilor și justiției.
 
Turbulențele politice afectează și perspectivele fiscale și ar putea întârzia și mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, pe care Guvernul o aștepta inițial până la sfârșitul lunii septembrie.
 
Agenția de rating reamintește că evoluția finanțelor publice este principalul determinant al ratingului României. O evoluție pozitivă în privința ratingului ar necesita încrederea că autoritățile vor implementa planuri fiscale credibile care stabilizează nivelul datoriei publice ca procent în produsul intern brut pe termen mediu.
 
În schimb, lipsa de progrese în implementarea reformelor, care ar determina o creștere mai rapidă a datoriei publice, ar putea conduce la o înrăutățire a ratingului, mai spun specialiștii Fitch, care reamintesc că următoarea revizuire a ratingului acordat României este programată pe 22 octombrie.
 

Etichete fitchratingcriza politica(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live