Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Firmă din Cluj, selectată în cel mai mare program de cercetare din UE

O firmă din Cluj Napoca a fost selectata pentru finanțare, prin programul Orizont 2020, cel mai amplu program de Cercetare și Inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană.

Firmă din Cluj, selectată în cel mai mare program de cercetare din UE

Articol de Costin Grigore, 23 Aprilie 2016, 08:20

O firmă din Cluj Napoca a fost selectata pentru finanțare, prin programul Orizont 2020, cel mai amplu program de Cercetare și Inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană.

Este prima companie din România care reușește acest lucru.

Întreprinderile mici și mijlocii care vin cu idei inovatoate pot obține finanțare europeană consistentă printr-un instrument special creat pentru sprijinirea IMM-urilor, înființat în cadrul programul Orizont 2020.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Lansat în ianuarie 2014, prin acest instrument au obținut fonduri circa 1.500 de firme mici și mijlocii din peste 30 de țări.

Ideea este următoarea: Comisia Europeană alege proiecte cu potențial și le finanțează cu sume de până la 2 milioane și jumătate de euro, ajutor dublat și de pregătire în afaceri.

Recent, Comsia a ales să investească și într-o firmă clujeană, pentru crearea unei platforme de licitație în timp real a serviciilor de transport marfă, la nivel european. Proiectul, aflat la început, a primit 50 de mii de euro.

Acest instrument pentru sprijinirea IMM-urilor inovatoare este împărțit în mai multe etape, pe care antreprenorii aflați la început sunt sfătuiți să le abordeze pas cu pas. În prima fază, firmele pot primi 50 de mii euro pentru finanțarea studiilor de fezabilitate.

În plus, pot beneficia și de un stagiu gratuit de pregătire antreprenorială. Pentru firmele aflate într-un stadiu mai avansat, la etapa de testare a ideii, faza a doua prevede între 500 de mii de euro și 2,5 milioane de euro.

Mai departe, în ultima etapă Comisia va oferi sprijin extensiv pentru lansarea pe piață, consultanță și garanții pentru obținerea unor împrumuturi.
Dosarele pentru obținerea finanțării pot fi depuse continuu, cu termene limită fixate de patru ori pe an.

Pentru ideile aflate în prima fază, următorul termen limită este 3 mai, iar pentru cele de faza a doua 15 iunie.

Au șanse ideile care, de exemplu, pot contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice oferind soluții pentru utilizarea mai eficientă a resurselor și a materiilor prime, sau care pot avea un impact în domenii precum mijloace de transport inteligente, nanotehnologia, biotehnologia, cercetarea spațiului și sănătatea.