Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Domenico

17 Februarie 2012
Vizualizari: 2108
Comentează add

Comisarul european Dacian Cioloş a anunţat că rambursările de la CE pentru Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane vor fi întrerupte, din cauza deficienţelor de selecţie şi verificare a proiectelor.

Finanţarea UE a programelor de resurse umane, "întreruptă"

diana-domenico

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş(st) şi ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. Foto: Arhivă Agerpres.   

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a explicat că beneficiarii programelor nu vor avea de suferit, rambursările căzând în sarcina statului român.  

"Aici e vorba de o relaţie financiară între guvernul României şi Comisia Europeană şi că această eventuală decizie nu afecteaza posibilitatea ca autoritatea de management să continue să ramburseze plăţile, cererile de plată din partea beneficiarilor acestui program.
 
"Deci procedura, în mod normal, este: beneficiarul unui program îşi derulează proiectul, vine cu cererea de plată la autoritatea de plată a programului respectiv, autoritatea de plată îi rambursează cheltuiala, îi face plata, după care autoritatea de plată din România cere rambursarea plăţii respective Comisiei Europene" a spus Dacian Cioloş.

Comisarul pentru agricultură a spus că întreruperea plăţilor de la Comisia Europeană e o măsură de precauţie până când autoritatea de management a acestui program va lua măsurile necesare pentru a corecta problemele sesizate de autoritatea de audit din România.
 
Guvernul încearcă să evite o posibilă suspendare a plăţilor în cadrul unuia dintre cele mai importante programe europene care asigură finanţarea pentru proiecte de dezvoltare a resurselor umane.
 
Întreaga strategie în acest domeniu trebuie regândită, consideră executivul, iar conducerea Autorităţii Naţionale de Management se schimbă pentru a doua oară în mai puţin de un an.
 
În doar câteva zile trebuie remediate mai multe probleme identificate în derularea acestui program în România, în cadrul căruia au fost selectate 3.000 de proiecte, iar 2.500 au fost deja contractate.
 
Valoarea totală a proiectelor contractate prin programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane este de 3,5 miliarde de euro, din totalul de 4,25 miliarde de euro, bani alocaţi până în 2013.
 
Rata de absorţie este însă de 5,47%, mai slab la acest capitol stând transporturile şi mediul.
 
Premierul Răzvan Ungureanu a cerut demisia directorului AM POSDRU, Carmen Ionel, pentru management defectuoas al autorităţii.
 
Autoritatea a Audit ar fi identificat anumite deficienţe în gestionarea fondurilor
 
Neregurile se pare însă că se referă la perioada 2009 - 2010, când la conducere a fost Anca Zevedei, demisă şi ea anul trecut.
 
Directorul Transparency International, Victor Alistar, spune că numărul redus de personal pe care îl au autorităţile de management face ca monitorizarea să fie excesivă, încercând să compensese astfel această lipsă de personal, ceea ce a dus la nişte proceduri birocratice care mai rău au încurcat demersurile.
 
Victor Alistar spune că "în general, birocraţia naşte lipsă de transparenţă pe de o parte, iar pe de altă parte modul în care sunt evaluate aplicaţiile în procedura de selecţie a constractelor".
 
Întrebat cât de uşor este să apară anumite nereguli în gestionarea fondurilor europene, Victor Alistar a precizat că "pe cât de birocratic este sistemul, pe atât de multe vulnerabilităţi există. Cu cât sistemul este mai simplu, mai clar, mai limpede, cu atât deraierea sau ascunderea pe după chichiţe şi proceduri este mai mică".
 
Mai mult, Victor Alistar spune că "este adevărat că au fost iniţiative de simplificare, dar din păcate nu s-au soldat cu rezultate spectaculoase. Este în continuare o birocraţie foarte mare în aceste fonduri, care, culmea, ar trebui să justifice tocmai reducerea vulnerabilităţilor, dar, pentru că nu întotdeauna au fost cele mai bune soluţii găsite, s-a ajuns la situaţia în care această birocraţie este generatoare de nereguli".
 
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, declara la începutul acestei săptămâni că ne ameninţă în momentul de faţă riscul suspendării unui program, însă abia la începutul lunii martie se va cunoaşte cu certitudine decizia experţilor Comisiei Europene legată de întreruperea temporară a plăţilor pe POSDRU.

Etichete guvernprograme europeneplăţiVictor AlistarCarmen Ionelresurse umane

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live