Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Finanţare sporită pentru educaţie la nivel global

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cere liderilor din întreaga lume mai mulţi bani pentru educaţie.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 07 Iunie 2014, 09:25

Într-o scrisoare deschisă adresată responsabililor din întreaga lume, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, spune că este nevoie de un angajament clar şi de asigurarea unei mai bune finanţări pentru educaţie la nivel global.

Preşedintele Comisiei Europene atrage atenţia că în pofida unor progrese considerabile, aproape 57 de milioane de copii nu urmează cursurile unei şcoli primare, deşi au împlinit vârsta necesară pentru a merge la şcoală.

Mai mult de jumătate din aceste cazuri sunt înregistrate în ţările afectate de conflicte armate.

Audio: Finanţare sporită pentru educaţie la nivel global.

Alţi aproape 250 de milioane de copii, mai spune preşedintele Comisiei Europene, nu reuşesc să termine patru clase şi nici să înveţe să scrie sau să citească.

Jose Manuel Barroso avertizează, în scrisoarea deschisă, că din cauza prejudecăţilor sau a lipsei banilor, dreptul la educaţie este interzis cel mai adesea fetelor.

El a dat ca exemplu situaţia celor aproape 200 de tinere, răpite în Nigeria de gruparea islamistă Boko Haram chiar când erau la şcoală.

În opinia preşedintelui Comisiei Europene, asemenea acte trebuie condamnate în cel mai dur mod posibil, iar dreptul copiilor la educaţie – băieţi sau fete – trebuie apărat de întreaga comunitate internaţională.

Alături de preşedintele Comisiei Europene au semnat scrisoarea deschisă comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, de premierul danez, Helle Thorning-Schmidt , cel din Norvegia, Erna Solberg, şi de Julia Gillard, fost premier al Australiei, în prezent preşedinte al forumului Parteneriatul Global pentru Educaţiei.

Documentul a fost de altfel redactat înaintea unei conferinţe pe care Parteneriatul Global pentru Educaţie şi Comisia Europeană o vor organiza pe 26 iunie la Bruxelles. Vor fi prezenţi la lucrări responsabili din domeniul educaţiei şi al finanţelor internaţionale, reprezentanţi ai guvernelor din întreaga lume, filantropi şi membri ai societăţii civile.

Organizatorii conferinţei vor pleda pentru creşterea bugetelor naţionale alocate educaţiei în ţările în curs de dezvoltare şi pentru strângerea de fonduri de aproape 3.5 miliarde de dolari în următorii 4 ani.