Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Finanţare din partea CE pentru cercetători de top printre care și 3 români

Peste trei sute de cerectători de top vor primi finanţare din partea Comisiei Europene pentru a-şi dezvolta ideile inovatoare.

Finanţare din partea CE pentru cercetători de top printre care și 3 români

Articol de Victor Gheorghe, 23 Februarie 2016, 09:51

Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a precizat că, prin programul Orizont 2020, Consiliul European pentru Cercetare finanţează activitatea unora dintre cele mai strălucite minţi, oameni ale căror descoperiri pot dezvolta noi industrii, noi pieţe şi pot contribui la bunăstarea planetei.

Potrivit Comisiei Europene, granturile sunt acordate cercetătorilor de orice naţionalitate şi vârstă, cu o experienţă profesională cuprinsă între 7 şi 12 ani, după obţinerea doctoratului, şi care au o activitate ştiinţifică promiţătoare.

Proiectul de cercetare trebuie să se desfăşoare în cadrul unei organziaţii publice sau private din statele membre ale Uniunii Europene sau ţările asociate.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Fiecare grant poate ajunge la maximum două milioane de euro şi este acordat pentru o perioadă de cel mult cinci ani.

Acum au fost selecţionaţi cercetători de 34 de naţionalităţi, dintre care 30 provin din afara Europei. Germania şi Marea Britanie îşi împart primele două locuri ca număr de oameni de ştiinţă ce vor primi granturi, dar au fost selecţionaţi şi trei români.

Doctor Dana Brânzei, cercetătoare la Institutul de Oncologie Moleculară din Milano, va studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial. Ea se numără printre cercetătorii finanaţi prin programele europene pentru a doua oară. Al doilea român este selectat profesorul Dan Olteanu, de la Universitatea Oxford.

El se va concentra pe elaborarea de noi algoritmi, care să îmbunătăţească sistemele de informaţii online, bazele de date, modalităţile de accesare a informaţiilor şi bibliotecile digitale.

Cel de-al treilea român este doctor Răzvan Caracaş, director de cercetare în cadrul Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Lyon.

El va analiza teoria impactului colosal şi al formării ulterioare a Lunii, ca satelit al Pământului, din punct de vedere al legilor fizicii.

Totalul finanţării acordate pentru astfel de proiecte este de 585 de milioane de euro.

Cele mai multe selecţii s-au făcut în domeniul fizicii şi al ingineriei. Se preconizează că peste 2100 de cercetători şi studenţi, în curs de a obţine un titlu doctoral, vor fi implicaţi în aceste proiecte.