Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costi Dumăscu

11 Februarie 2015
Vizualizari: 2695
Comentează add

Pelicula românească "Aferim!", regizată de Radu Jude, va avea astăzi premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Filmul "Aferim!" de Radu Jude, premieră mondială la Berlin Filmul "Aferim!" de Radu Jude, premieră mondială la Berlin - Conține video

costi-dumascu

Regizorul Radu Jude. Foto: Arhivă Agerpres

Filmul "Aferim!" de Radu Jude - selectat în competiţia oficială a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin, are astăzi premiera mondială în capitala Germaniei.

Actorul principal al producţiei, Teodor Corban, este nominalizat la premiul de interpretare masculină, Ursul de Argint, pentru care se bate cu nume mari ale filmului mondial, precum Christian Bale sau James Franco.

"Aferim!" se desfăşoară în ţara românească a începutului de secolul al XIX-lea. Un zapciu, un fel de poliţist din vremurile noastre, interpretat de Teodor Corban, însoţit de fiul său 'caută un rob fugar'.

Producţia nu a fost deloc uşoară. A fost necesar, printre altele, să fie reconstituite interioare, costume, atmosferă de acum două secole - povesteşte regizorul Radu Jude la TVR, iar toate astea costă bani.

"A fost foarte dificil pe lângă finanţările uzuale, adică banii de la /..../a cinematografiei pe care i-am obţinut la concurs. Am mai obţinut bani de la Fondul Uniunii Europene, de la Eurimages, tot aşa prin concurs şi din alte câteva locuri în aceeaşi manieră", a spus regizorul.

Cât despre protagonistul filmului, Teodor Corban, acesta mărturiseşte într-un interviu pentru Radio România Iaşi că el a fost cel mai surprins de nominalizarea sa la Ursul de argint. "La început am crezut că e o glumă"- poveteşte actorul.

"Nu e o glumă, dar e un lucru minunat. Încă nu mi-am revenit, sunt puţin buimac. Pentru mine şi pentru toţi realizatorii filmului deja era un premiu faptul că este menţionat la festimabul de la Berlin, este o lecţie foarte dură din sute de filme au ajuns foarte puţine, fiind cele mai bune din Europa şi din lume", a declarat Teodor Corban.

Lung metrajul "Aferim!" de Radu Jude se numără printre cele 9 filme pe acre prestigioasa revistă americană "IndieWire " le recomandă la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. "Aferim" vine pe ecranele din România la începutul lunii martie.

Video: Trailer "Aferim!". Sursa: youtube.


Etichete Radu JudefilmpremierafilmAferimBerlinGermaniaUrsul de ArgintTeodor Corban

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live