Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fiecare cu breakfast-ul lui

Micul dejun la noi și la ei

Fiecare cu breakfast-ul lui

Articol de Adela Călugăru, 04 Aprilie 2012, 11:25

La micul dejun fii egoist, prânzul împarte-l cu prietenii iar cina dă-o dușmanilor.

Indiferent de felul în care denumim micul dejun – breakfast, frühstück, petit dejeuner, prima colazione – această primă masă este asociată cu începerea unei zile și multe popoare și-au dezvoltat propriul răsfăț culinar pentru micul dejun.

La masa de dimineață unii ruși aleg cafeaua, dar ceaiul fierbinte este probabil cel mai popular. O mare varietate de tipuri de pâine, mezelurile, ouăle prăjite și castraveții murați sunt componentele specifice unui mic dejun rusesc. Kasha, un fel de cereale rezervate în mod special copiilor, se servește adesea cu tvorog, un soi de brânză moale asemănătoare cu ricotta, sau cu iaurt și zahăr.

În Bulgaria, micul dejun include ceai sau cafea turcească, pâine cu susan și unt, brânză de oaie, miere, măsline, roșii, ouă fierte și, cel mai important, iaurt. Bulgarii au un procentaj mai mare de centenari în rândul populației decât în alte colturi ale lumii și se crede că această situație se datorează tocmai consumului de iaurt. Majoritatea bulgarilor consumă iaurt cel puțin o dată pe zi.

Cât despre America, în ciuda mărimii țării, există o mare uniformitate în ceea ce americanii aleg să consume la micul dejun: cafea, ceai, lapte, ciocolată caldă, ouă, cereale, pâine prăjită sau produse de patiserie, bacon sau carnați și sucuri de fructe.

Un mic dejun mai puțin bogat au francezii și italienii, care limitează masa de dimineață la croissante sau brioșe servite neapărat cu caffe latte, espresso sau cappucino.

Britanicii sunt faimoși pentru micul lor dejun foarte bogat care conține mai de toate: cărnuri de tot felul (bacon, carnați, rinichi la grătar, cotlete de miel), ouă, roșii, ciuperci, cereale, peste afumat, ceai, cafea, diferite produse de patiserie și nelipsita pâine prăjită. Există chiar și un local în Marea Britanie unde se servește cel mai mare mic dejun din lume compus din 10 cârnați, 10 ouă, 10 bucăți de bacon, 5 budinci, un morman de fasole, ciuperci și roșii și un sandwich toast alcătuit din 10 felii de pâine și topinguri. Mulți britanici înfometați și probabil cu stomacurile mari și puternice se chinuie dimineți în șir să intre în Cartea Recordurilor, însă cu toții au eșuat. Si cu siguranță niciunul dintre ei nu știu că, de obicei, un român mănâncă mult mai puțin de atât o zi întreagă.

La noi, tradițional la micul dejun, se mănâncă pâine cu unt sau margarină și dulceață, ori gem. Uneori se adaugă salam, pate de ficat sau brânză. Iar de băut, bem ce prindem. Adică lapte, ceai sau cafea.

Micul dejun în America Centrală diferă mult de al nostru și înseamnă rețete cu ouă, chorizo și alte tipuri de cârnați, tortillas, pâine dulce, suc de fructe și banane prăjite. Băuturile cu cacao sunt, de asemenea, foarte populare dimineața.

Încheiem călătoria noastră gastronomică în Africa de Est, care are un mic dejun excentric pentru noi, normal pentru ei, ce include uji, adică un terci făcut din mei, orez sau porumb. În Madagascar, se servește kitoza alături de gruel, adică o delicatesă făcută din fășii de carne de vită ce sunt coapte la cărbuni.

Nu știu dacă v-am făcut poftă, cert este că până la aceasta oră trebuia să serviți demult micul dejun, fie el unul britanic sau franțuzesc. În orice caz, eu vă doresc bon appetit, enjoy your meal, buon appetito și, bineînțeles, poftă bună!


Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"