Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Cealera, Constanța

15 August 2020
Vizualizari: 537
Comentează add

Festivități de Ziua Marinei Române

sorin-cealera-constanta

Foto: Sorin Cealera

Forțele Navale Române, care împlinesc anul acesta 160 de ani de la înființare, sunt parte importantă a Armatei României și acționează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure, a declarat președintele Klaus Iohannis în discursul rostit la Constanța, la Ziua Marinei.

Ceremoniile s-au desfășurat în acest an fără spectatori, din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Corespondentul nostru Sorin Cealera a asistat la festivitățile de la malul mării.

Reporter: Pe faleza din Constanţa, sute de oameni aflaţi la plimbare în această frumoasă zi de vară au admirat defilarea navelor militare desfășurate la 2 mile depărtare de ţărm, cu ocazia Zilei Marinei Române, o zi sărbătorită altfel în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus.
 
Ceremonia tradițională de pe faleza comandamentului flotei a fost mutată în acest an din motive de siguranță în portul militar, unde publicul nu a avut acces şi s-a desfăşurat mult mai repede decât de obicei.

 
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj tuturor marinarilor de ziua lor și a reafirmat angajamentul României de a contribui la securitatea zonei Mării Negre prin forțele navale.

 
Şeful statului a asistat apoi de la bordul fregatei Regina Maria la exerciţiile demonstrative executate pe mare de zeci de nave militare, elicoptere și aeronave ale forțelor aeriene, un spectacol naval mai mult intuit de turiştii şi localnicii adunaţi pe ţărm cu aparate foto, binocluri, smartphoneuri sau chiar camere video.
 
Unii dintre ei au fost dezamăgiți că nu pot admira spectacolul obişnuit de pe 15 august și că nu vor lua parte la tradiționalele jocuri marinărești.
 
De altfel, toate manifestările de astăzi au exclus prezenţa publicului, iar retragerea cu torțe a marinarilor va fi înlocuită la finalul zilei de luminarea navelor în larg.
 
În timpul defilării, navele au fost survolate de elicopterele forţelor navale române, elicoptere de luptă şi aeronave F16 şi MIG 21, dar și de o aeronavă americană de patrulare P 8 POSEIDON şi de o aeronavă franceză de cercetare MPA ATLANTIQUE.
 

Foto: Daniela Ciobanu
 
(PH)
 

Etichete Ziua Marinei RomâneConstanta(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live