Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Muzical

4 Septembrie 2013
Vizualizari: 1290
Comentează add

La Ateneul Român cântă pianistul numit "pictor al claviaturii", Radu Lupu. La Sala Mare a Palatului concertează Filarmonica Naţională a Rusiei, dirijată de Vladimir Spivakov.

Festivalul Internaţional "George Enescu", ziua a patra Festivalul Internaţional "George Enescu", ziua a patra - Conține audio

radio-romania-muzical

Radu Lupu. Foto: festivalenescu.ro

În cea de-a patra zi a Festivalului Internaţional "George Enescu", la Ateneul Român va cânta un pianist care a fost numit "un pictor al claviaturii" - Radu Lupu.

Artistul vrăjeşte şi publicul şi criticii: interpretarea sa vizionară, inegalabilă, are un impact profund asupra ascultătorilor.

Radu Lupu va interpreta la Ateneul Român, de la ora 19 şi 30 de minute, sonate de Franz Schubert în cadrul unui recital ce va fi susţinut în memoria Mihaelei Ursuleasa.

La Sala Mare a Palatului concertează de la ora 17,00 Filarmonica Naţională a Rusiei cu Vladimir Spivakov la pupitru.

Ofiţer al Legiunii de Onoare în Franţa, mare admirator al lui Enescu, Vladimir Spivakov este dirijor principal al Filarmonicii Naţionale a Rusiei, o orchestră înfiinţată în 2003 şi considerată de mulţi cea mai bună din această ţară.

Solistul concertului din 4 septembrie va fi Serghei Dogadin, tânăr violonist care a câştigat Concursul Ceaikovski de la Moscova şi care este student al Mihaelei Martin.

Programul, transmis în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural, va cuprinde lucrări George Enescu, Serghei Rahmaninov, Ernest Chausson şi Camille Saint-Saëns.

Tot în 4 septembrie, de la ora 10,00, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti are loc un workshop în care compozitorul Dan Dediu prezintă propria creaţie, urmat, la ora 14,00, de un concert cu opusuri de tineri compozitori români în versiunea Ansamblului IconArts dirijat de Gabriel Bebeşelea.

Iar la Filarmonica din Cluj Napoca, Jörg Widmann dirijează, de la pupitrul Orchestrei instituţiei, lucrări proprii şi o piesă de Ulpiu Vlad.

Nou concert din seria "Mari orchestre ale lumii"

Marţi, în cea de-a treia zi, a fost deschisă seria prezenþelor orchestrelor româneşti pe scena Ateneului Român, iar la sala Mare a Palatului a concertat orchestra americană din Pittsburg.

Cu o rigoare artistică deosebită, orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara a interpretat pagini de compozitori contemporani din Franþa, Statele Unite şi Suedia, sub conducerea dirijorală a lui Radu Popa, avându-l ca solist pe pianistul Matei Varga.

Tot marţi a debutat şi workshop-ul "Muzica secolului XXI - Enescu şi contemporanii săi", cu primele trei conferinţe, la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

La Sala Mare a Palatului, o orchestră americană, cea din Pittsburg, cu un dirijor german şi o pianistă din China, au avut pe afiş muzică de autori ruşi: "Concertul nr.1 pentru pian" de Piotr Ilici Ceaikovski, solistă Yuja Wang, şi "Smfonia a V-a" de Şostakovici, urmate de trei bisuri extraordinare la solicitarea auditoriului.

Dirijorul Filarmonicii, Manfred  Honek, a declarat pentru Radio România, că se bucura că publicul român a fost entuziasmat de programul pe care l-a prezentat.

Audio: Manfred  Honek, despre recitalul de marţi

Mai multe ştiri despre Festivalul Internaţional George Enescu, ediţia a XXI-a puteţi găsi aici.

Programul festivalului si orele transmisiilor în direct la Radio România Cultural şi Radio România Muzical pot fi consultate aici.


Etichete Festivalul Internaţional George Enescu ediţia a XXI-aRadu LupuMihaela UrsuleasaFilarmonica Naţională a Rusiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live