Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Zidaru

30 Septembrie 2013
Vizualizari: 2172
Comentează add

56 de producţii din 22 de ţări participă la prima ediţie a Festivalului. Teatrul radiofonic este privit de membrii juriului ca o specie care s-a aflat în pericol de dispariţie.

Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic, la start

claudia-zidaru

La Bucureşti, începe luni prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

56 de producţii din 22 de ţări intră în competiţie.

Evenimentul este organizat de Radio România, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României şi se adresează deopotrivă creatorilor, specialiştilor, dar şi iubitorilor de teatru radiofonic.

Audiţiile şi dezbaterile au loc în sălile de conferinţă ale Hotelului Continental.

Argentina, Iran, Vietnam şi aproape toate ţările europene sunt reprezentate prin producţii la Festivalul Grand Prix Nova.

Teatrul radiofonic, o specie care s-a aflat, în ultimii ani, în pericol de dispariţie

Teatrul radiofonic este privit de membrii juriului ca pe o specie care s-a aflat, în ultimii ani, în pericol de dispariţie, dar care, spune regizorul Ilinca Stihi, a reuşit să renască.

"Este un moment de efervescenţă genul teatrului radiofonic peste tot în lume, un mijloc de expresie sonoră al vremurilor care vin. Cred că participând la Grand Prix Nova, poţi să ai o imagine asupra a tot ce înseamnă proaspăt între producţiile radiofonice din lume", a spus Ilinca Stihi. 

În Marea Britanie, postul de radio BBC prezintă zilnic publicului teatru radiofonic, un motiv de mândrie, spune directorul artistic, membru al juriului, Alison Hindell. 

"Sunt mândră să o spun, la BBC se produc în continuare multe piese de teatru radiofonic. Recent, am montat "1984" al lui George Orwell, o premieră care i-a făcut pe ascultătorii noştri să ne scrie despre cât de similare sunt noţiunile imaginate de Orwell cu viaţa de astăzi", a spus Alison Hindell.  

Prima piesă de teatru la microfon, în România, a fost difuzată în februarie 1929.

Astăzi, în continuare, pe posturile Radio România, dar şi pe site-urile acestora pot fi ascultate sute de montaje clasice sau moderne de teatru radiofonic.


Etichete festivalteatru radiofonicGrand Prix Novadezbatericompetiţiejuriuspecie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live