Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

4 Iulie 2021
Vizualizari: 534
Comentează add

În competiţia oficială se întrec 24 de filme, dintre care un juriu prezidat de cineastul new-yorkez Spike Lee va desemna câştigătorii.

Festivalul de film de la Cannes

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  

Filmul este tot ce contează în următoarele două săptămâni pe Coasta de Azur.

După ediţia anulată de anul trecut, Festivalul de film de la Cannes este programat să se desfăşoare între 6 şi 17 iulie, în condiţii cât mai apropiate de normal, chiar dacă, în regiune, a crescut, în ultimele zile, incidenţa infectărilor cu varianta Delta (indiană)....

Organizatorii nu au impus limite de acces în sălile de proiecţie, dar masca rămâne obligatorie în toate spaţiile închise. La serile festive, participanţii nu vor avea voie să se îmbrăţişeze sau să se sărute, nici măcar dacă momentele respective au loc afară, fiind sfătuiţi să respecte o oarecare distanţă de siguranţă. Paşaportul sanitar este obligatoriu pentru toată lumea, cei nevaccinaţi anticovid-19 urmând să fie testaţi la fiecare 48 de ore, în zona Festivalului.
 
În competiţia oficială se întrec 24 de filme, dintre care un juriu prezidat de cineastul new-yorkez Spike Lee va desemna câştigătorii. Se vor întrece nume grele ale cinematografiei, unii recompensaţi în trecut la Cannes, precum italianul Nanni Moretti sau francezul Jacques Audiard, dar şi regizori talentaţi din ţări ca Thailanda sau Maroc. Fotoliul rusului Kirill Serebrennikov va rămâne gol, pentru că el are interdicţie de a părăsi ţara. Opozant al regimului autoritar de la Kremlin, el a stat arestat preventiv şi la domiciliu, fiind apoi condamnat la închisoare cu suspendare într-un proces de deturnare de fonduri.  
 
În total, în diferitele secţiuni al Festivalului de la Cannes, 120 de filme de lung şi scurt metraj vor rula în sălile de pe Coasta de Azur în următoarele două săptămâni.
 
Între ele şi câteva prezenţe româneşti. Lungmetrajul „Întregalde” al lui Radu Muntean, şi scurtmetrajul „When Night Meets Dawn”, regizat de Andreea Cristina Borţun, sunt în competiție pentru  Quinzaine des Realisateurs, o secţiune paralelă a Festivalului. Apoi, scurtmetrajul „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, al tinerei regizoare Carina-Gabriela Daşoveanu, încă studentă la UNATC Bucureşti, a fost selectat în secţiunea Cinefondation, unde concurează 17 scurt-metraje realizate de diferite şcoli de film din lume. Iar regizorul Cristian Mungiu - un răsfăţat al Festivalului de la Cannes, deţinător al celui mai important premiu Palme d'Or, obţinut în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi două zile”, apoi în 2012  premiul pentru cel mai bun scenariu, cu pelicula „După Dealuri”, şi în 2016, desemnat cel mai bun regizor pentru filmul Bacalaureat - va fi anul acesta președintele juriului secțiunii La Semaine de la Critique.
 
Şi după un an şi jumătate de carantină şi restricţii, când cinematografele au stat luni la rând închise, iar festivalurile de film anulate, La Cannes 2021 revin starurile şi strălucirea! Printre momentele cele mai aşteptate se află revenirea lui Catherine Deneuve pe Croisettă, la 57 de ani de la câştigarea Palme D’Or pentru „Les parapluies de Cherbourg”, precum şi decernarea Premiului de onoare pentru întrega activitate actriţei americane, Jody Foster.
 

Etichete Festivalul de film de la Cannes(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live