Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Festivalul Ciclismulului în UE

Evenimentele sunt organizate de Olanda, țară care asigură președinția semestrială a Uniunii Europene.

Festivalul Ciclismulului în UE

Articol de Mihaela Mihai, 17 Mai 2016, 10:31

Europenii sunt invitați să meargă cu bicicleta în cadrul unui Festival al Ciclismulului.

Evenimentele sunt organizate de Olanda, țară care asigură președinția semestrială a Uniunii Europene.

In Olanda, oamenilor le place să meargă cu bicicleta. La muncă, la şcoală, dar și la cumpăraturi sau în vizită la prieteni…

Date oficiale arată că țara are 17 milioane de locuitori și aproape 22 de milioane și jumatate de biciclete pe străzi.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Mersul pe bicicleta este în ADN-ul olandezilor, spune un oficial responsabil cu organizarea Festivalului, început pe 14 aprilie, când la Amsterdam a avut loc o reuniune a miniștrilor europeni ai transportului și mediului.

Bicicleta este un mijloc de transport ieftin, nu poluează și nu te face să pierzi timpul în căutarea unui loc de parcare, este de părere un alt expert olandez, pentru care modelul țării sale poate fi urmat cu succes și de alte state membre ale Uniunii Europene.

Ateliere de lucru, la care au fost chemați politicieni, curse în aer liber și zile speciale dedicate oamenilor de afaceri sunt doar câteva din acțiunile organizate în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în alte țări ale Vechiului Continent – Muntenegru, Norvegia sau Turcia.

La mijloc de aprilie, de exemplu, primarii mai multor orașe europene au fost invitați la Amsterdam pentru a dezbate planurile de a asigura un sfert din serviciile de curierat din Uniune cu ajutorul bicicletelor.

Italienii au fost chemați să facă turul Romei pe două roți, în timp ce la Valetta, în Malta, a fost inaugurat săptămâna trecută un cinematograf în aer liber, unde mașinile au fost înlocuite cu biciclete.

La noi in ţară, în Bucureşti, va avea loc un marş al tăcerii. Bicicliştii vor să aducă un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în trafic şi în acelaşi timp să atragă atenţia asupra riscurilor la care se expun pentru că nu există suficiente căi speciale pentru cei care pedalează.

La Varşovia, capitala Poloniei, este programat pe 5 iunie un maraton.

Olanda iubeşte să meargă cu bicicleta şi pentru fac mişcare, atât de necesară pentru sănătate.

În Europa, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste jumătate dintre adulţi au probleme mari de greutate, sunt supraponderali, iar unul din trei sunt obezi.

Festivalul European Al Ciclismului se încheie oficial pe 30 iunie, odată cu Preşedinţia Olandeză a Uniunii Europene.