Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

26 Septembrie 2009
Vizualizari: 2749
Comentează add

Turiştii şi vizitatorii care vin la festival pot servi bulz, tochitură, pastramă, must şi bere.

Festivalul brânzei şi al pastramei, la Bran

ionut-dragu

Zeci de producători din zona Bran - Moeciu, dar şi din alte părţi ale ţării, participă, sâmbătă şi duminică, la Festivalul brânzei şi al pastramei - Răvăşitul oilor, care are loc la Bran.

Crescătorii de oi din zonă au sacrificat 1.000 de ovine pentru a prepara pastramă şi cârnaţi, care se vând cu 30 de lei kilogramul.

De asemenea, câteva tone de brânză - urdă, telemea, caş, brânză de burduf şi brânză în coajă de brad - sunt expuse pe tarabele producătorilor şi se vând cu preţuri cuprinse între 15 şi 30 de lei kilogramul.

Pe lângă delicatesele culinare meşteşugarii au adus la târg cojoace, harnaşamente pentru cai, haine din lână, dar şi obiecte de artizanat, cum ar fi căni din lemn, mărgele, linguri.

Traditionala sărbătoare "Răvăşitul oilor" marchează, în fiecare an, la sfârşit de septembrie, sfârşitul anului pastoral şi întoarcerea oilor de la munte.


"Răvăşitul oilor" este un obicei care a început odată cu practicarea oieritului pe meleagurile brănene şi semnifică întoarcerea oilor de la munte după vara petrecută la stână. Practic, "Răvăşitul oilor" închide cercul început cu "Măsuratul laptelui", care are loc primavara, când mioarele urcă la munte şi când sunt stabilite cotele de produse pe care fiecare proprietar de animale trebuie să le primească de la ciobanii care le îngrijesc pe mioare la stînă.

Acum, la coborârea oilor de la munte, proprietarii le preiau (sănătoase şi dolofane) şi primesc ceea ce li se cuvine din producţia de lapte şi brânză. Întreaga sărbătoare se încheie cu un adevărat festin, unde la loc de cinste se află bulzul, brânza de oiae şi nelipsita pastramă, totul fiind udat din belsug cu licori cu multe grade.

Anul acesta, la "Festivalul brânzei şi pastramei" va putea fi degustată şi celebra Pălincă de Zalău. Tot cu această ocazie turistii vor putea să cumpere şi produse tradiţionale românesti de la tîrgul meşterilor populari care se va desfăşura în zonă. Astfel, turistii vor putea pleca acasă cu un chimir lucrat de meşterii bistriţeni, cojoace şi căciuli aduse de meşterii sibieni, precum şi alte obiecte ca vase de ceramică, obiecte de port popular, carpete, sculpturi.

Turistii vor putea admira şi o expoziţie unde vor fi expuse cele mai frumoase exemplare de mioare, dar şi credincioşii cîini ciobăneşti mioritici care îi însotesc în permanenţă pe ciobani.

La festival a participat şi ministrul Turismului, Elena Udrea. 

Festivalul este organizat de Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran - Moeciu.


Etichete festivalbranmancaretraditieelena udrearomania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live