Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END (continuare) Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

6 Iunie 2018
Vizualizari: 815
Comentează add

Evenimentul propune o selecţie de lung-metraje româneşti celebre, filme documentare inedite, dar şi pelicule 3D pentru copii.

Festivalul "Serile Filmului Românesc", la Iaşi

radiojurnal

La Iaşi se deschide astăzi Festivalul "Serile Filmului Românesc". Evenimentul propune o selecţie de lung-metraje româneşti celebre, filme documentare inedite, dar şi pelicule 3D pentru copii.

Invitat de onoare al acestei ediţii este actorul Victorul Rebengiuc, iar ambasadorul festivalului - criticul de film Irina Margareta Nistor. Proiecţiile se vor desfăşura până pe 10 iunie în Piaţa Unirii, la Cinema Ateneu, la Casa de Cultură a Studenţilor, dar şi în spaţii neconvenţionale.

Reporter: Ianna Ioniţă - Piaţa Unirii din Iaşi va fi în această seară Kilometrul 0 al filmului românesc. De la 20:30 va avea loc Gala de deschidiere a festivalului "Serile filmului românesc", al cărui invitat special este anul acesta actorul Victor Rebengiuc.

Va fi proiectat cu acest prilej filmul "Moromeţii", realizat în 1987 în regia lui Stere Gulea, în care Victor Rebengiuc a jucat rolul principal. 

Victor Rebengiuc: Romanul este absolut minunat, romanul lui Preda. L-am citit şi când l-am citit nu am avut niciodată intenţia că aş vrea să joc personajul.. Pentru mine, ţăranul esra un lucru de neînţeles. Îl admiram, îl aplaudam, dar nu-mi închipuiam niciodată că voi putea juca un asemenea personaj. Lucrul acesta il datorez lui Stere Gulea, că el a avut curajul să mă distribuie. 

Reporter: Dar "Moromeţii' nu este singurul film cu Victor Rebengiuc din cadrul festivalului.   ndrei Giurgea, organizatorul "Serilor Filmului Românesc":

Sunt 5 filme pe care le-am ales împreună cu dnia sa: "Moromeţii", "Pădurea Spânzuraţilor", "De ce trag clopotele, Mitică?", "Faleze de nisip" şi "Medalia de onoare"

Sunt puţine pentru filmografia întreagă, dar atâtea zile are festivalul. Iar eu mă bucur că va fi prezent la Gala de deschidere din Piaţa Unirii, într-o proiecţie în aer liber, unde asteptăm cât mai mulţi ieşeni să vină să se bucure de sărbătoarea filmului românesc. 

Reporter: "Serile Filmului Românesc" se vor desfăşura până pe 10 iunie la Iaşi.


Etichete Festivalul "Serile Filmului Românesc"la Iaşi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live