Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

17 Mai 2022
Vizualizari: 475
Comentează add

Fermierilor ucraineni le este frică de minele antipersonal lăsate de ruși

ilie-pintea

 Foto: Ilie Pintea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că la Mariupol a început evacuarea soldaților răniți din oțelăria Azovstal, care sunt duși într-o regiune controlată de armata rusă. Președintele Zelenski a promis că vor fi eliberați printr-un schimb de prizonieri, dar a spus că este nevoie de delicatețe și răbdare în negocierile cu rușii.

Între timp, orașul Liov din vestul Ucrainei a fost din nou ținta unor bombardamente rusești, iar în regiunea Donbas din est laptele se intensifică în jurul localității Severodonețk. Autoritățile ucrainene se așteaptă ca trupele ruse împinse dincolo de granița de nord-est din zona Harkov să întărească pozițiile în est.

La Harkov, după alungarea rușilor, principalul pericol îl reprezintă minele care împânzesc mari suprafețe de teren agricol, iar persoanele ucise de explozii sunt tot mai numeroase.

Aproape un milion de hectare de terenuri agricole există în regiunea Harkov, iar peste 40% dintre acestea s-au aflat sub ocupația armatei ruse de la începutul războiului. După ce forțele ucrainene au împins armata rusă spre nord și spre est, fermierii se confruntă acum cu altă problemă: minele antipersonal lăsate de ruși. Vitali Kucima este unul dintre cei care se tem să intre pe câmpurile pe care ar trebui să lucreze deja.

”Pe terenurile care nu au fost ocupate de Federația Rusă toate lucrările de însămânțare au fost făcute. Pe terenurile ocupate, din informațiile pe care le am de la colegii mei fermieri din diferite raioane, este interzis să fie cultivate cu porumb și floarea-soarelui, pentru ca militarii ucraineni să nu se poată ascunde acolo. În Balaklia, un tractorist pe câmp a dat peste o mină. În alte două raioane au fost asemenea cazuri. Unde am eu pământuri, tehnica agrară este bombardată. Acolo am văzut cele mai multe proiectile și cunosc foarte mulți fermieri care sunt în situații similare”, spune Vitali Kucima.

De altfel, pericolul reprezentat de mine și de elementele de muniție neexplodate au făcut autoritățile să le ceară oamenilor care s-au refugiat din regiunea Harkov să nu se grăbească să se întoarcă acasă.


Etichete MariupolAzovstalHarkovUcraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live