Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

21 Aprilie 2011
Vizualizari: 1636
Comentează add

Comisia Europeană a autorizat cererea României de a i se permite să sprijine cu până la 15.000 de euro producătorii afectatţi de criza economică.

Fermierii afectaţi de criză "ar putea primi ajutoare"

mihaela-enache

Fermierii afectaţi de criză ar putea primi ajutoare de la stat. Foto: Claudiu Pădurean.

Noi ajutoare de stat ar putea fi acordate în această vară fermierilor, după ce Comisia Europeană a autorizat cererea României de a i se permite să sprijine cu până la 15.000 de euro fiecare producător afectat de criza economică.

Peste 300 de milioane de euro vor putea fi alocaţi acestei noi scheme de ajutor, ca un răspuns al Ministerului Agriculturii la numeroasele solicitări ale asociaţiilor de agricultori şi crescători de animale, care se confruntă cu dificultăţi ca urmare a scăderii cererii şi a scumpirii motorinei şi a altor servicii.

Autorităţile aşteaptă în prezent documentele oficiale de la Bruxelles pentru a emite cadrul legal de acordare a sprijinului pentru fermierii afectaţi în ultimii trei ani de criză, însă, după cum ne-a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna, în acest moment problema este identificarea fondurilor necesare pentru demararea schemei de ajutor.

"Noi suntem în discuţii de trei-patru săptămâni cu Departamentul de Afaceri Europene şi cu Ministerul de Finanţe cu privire la modalitatea în care, în cazul în care apare punctul de vedere pozitiv al Comisiei, modul în care vom aplica această schemă de ajutor de stat. Prima problemă este bugetul şi suma care poate fi bugetată la Ministerul Agriculturii în acest scop. Căutăm soluţia ca, pe de o parte să realocăm nişte fonduri din bugetul ministerului", a declarat Tanczos Barna.

"Trebuie ştiut faptul că în bugetul pe 2011 această schemă nu a figurat, având în vedere că nu a fost aprobată încă nici de Comisie, nici de legislaţia naţională. Pe de altă parte, să analizăm în ce măsură putem obţine, la o eventuală rectificare, nişte bani în plus, urmând ca în termenul acesta de două-trei săptămâni să definitivăm procedura şi să legiferăm forma în care se acordă acest sprijin", a mai spus Tanczos Barna. 

Suma maximă este de 15.000 de euro pe fermier. Acest sprijin se adresează fermierilor mici şi mijlocii.

"Analizăm varianta acordării sprijinului, bazându-ne pe suprafeţe exploatate şi numărul de animale aflate în gospodăria, în ferma respectivă, urmând ca sumele exacte pe hectar şi sumele exacte pe unitate mică-mare să fie aprobate în cadrul procedurilor care sunt în lucru în momentul de faţă", a adăugat Tanczos Barna. 

Acesta consideră că toţi fermierii mici şi mijlocii sunt afectaţi de criză şi de aceea nu se doreşte o condiţionare, bazată pe datele din contabilitate ale fermierului respectiv.

"Sunt convins de faptul că criza economică i-a afectat pe toţi fermierii mici şi mijlocii. Aceasta este propunerea noastră în momentul de faţă. Sper ca variantele propuse de noi să fie acceptate şi de Ministerul de Finanţe, şi de guvern, urmând ca în cel mai scurt timp posibil să putem să şi aplicăm această formă de sprijin" a încheiat Tanczos Barna.


Etichete fermiericrizăajutoarestatTanczos Barnaagricultură

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live