Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

4 Februarie 2013
Vizualizari: 3182
Comentează add

Fermieri din judeţele Sibiu şi Galaţi declară că sunt nemulţumiţi de noile impozite pe care vor trebui să le plătească.

Fermieri, nemulţumiţi de prevederi din noul cod fiscal

ioana-dogaru

Foto: Arhivă.

Nemulţumiri printre fermierii din Sibiu, zonă recunoscută pentru creşterea ovinelor.

Oierii se gândesc să renunţe la ocupaţia tradiţională, după cum transmite Carmen Vulcan. 

"Câteva sute de oi avem, dar va fi foarte greu dacă vom plăti impozit. Abia ne descurcam aşa", "Nu am auzit încă cât va fi, dar o să fie greu că ştim că am mai plătit mai demult impozit şi a fost greu, pe vremea lui Ceauşescu. Acum ne-am bucurat un pic de subvenţii şi acum ne ia iară impozite".

"Ar trebui să lase cum o fost până acum, să ajute, să încurajeze tinerii, nu să-i dezgusteze, că nu mai ţine niciunul animale. Subvenţia nici nu acoperă cheltuiala la o oaie pe iarnă, 40 de lei cât dă, că oile fată, trebuie să bagi grăunţe în ele, porumbul s-o scumpit, nutreţul iară, fânul otavă dublu faţă de anul trecut" , aşa gândesc mulţi oieri sibieni suparaţi că statul le cere să plătească acum impozite, deşi cheltuielile lor sunt tot mai mari.

Judeţul Sibiu este al doilea din ţară la efectivele de ovine care depăşesc o jumătate de milion. În total există peste 1.800 de exploataţii de oi, din care aproape jumătate au peste 10 capete.

În judeţul Galaţi, cu importante bazine legumicole, oamenii acuză statul pentru că nu se consideră suficient sprijiniţi şi pentru că nu există un control eficient al importurilor iar astfel producţia internă se devalorizează. 

Agricultorii din Matca, nemulţumiţi

Corespondentul Radio România Actualităţi, Maria Măndiţă, transmite că nemulţumirea oamenilor este atât de mare, încât fermierii de la Matca au început deja protestele şi sunt hotărâţi să le continue până la Bruxelles sau să facă chiar greva foamei:

"De când mă ştiu, asta o fac, de  la 10 ani m-a luat prima dată tata la câmp şi de  atunci fac aceeaşi chestie. Ne gândim să plecăm în altă ţară dar nu ne mai ia nimeni, că suntem de acum la o vârstă mai înaintată.

"Şi mâine aş pleca din ţara asta. Dar nu avem unde. Să nu mai aud de România.  

"Regret,după o viaţă întreagă, îmbătrânim. Nici pensii nu, nu avem niciun avantaj. Noi cumpărăm tot.

"De exemplu în Franţa, sunt subvenţii de 700-800 de euro la hectar. Au subvernţii la motorină, subvenţie la folie, la sămânţă. Ne lăsăm de ajutor, dar măcar să ne lase în pace. Să nu mai pună atâtea taxe. Acum ne pune taxă şi pe găină şi pe căţel şi pe purcel.  

"Dar ce viitor? Bazinul acesta legumicol, doamnă, în doi-trei ani ştiţi cum se ruinează? Nu sunt bani", spune un agricultor.

Matca este al  treilea bazin legumicol din ţară cu o capacitate de producţie anuală de circa 100.000 de tone de roşii.

Gustul bun al roşiilor a atras interesul consumatorilor din Marea Britanie şi Franţa, interesaţi şi de culturile bio.

În afară de  culturile din câmp, aproape în întregine tot terenul din interiorul comunei Matca, adică peste 1.000 de hectare, este acoperit cu sere în care lucrează majoritatea celor 12.000 de suflete din localitate.

Noi impozite

Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, noile prevederi fiscale stabilesc că pentru un hectar cultivat cu legume în câmp, impozitul este de aproximativ 640 de lei pe an, pentru trei hectare cultivate cu cartofi, de exemplu, ajunge la aproape 1.675 de lei pe an, iar pentru patru hectare de cereale, se situează la puţin peste 287 de lei.

În cazul creşterii animalelor, pentru cinci vaci şi bivoliţe se datorează un impozit anual de aproximativ 362 de lei, pentru 30 de ovine şi caprine trebuie achitat un impozit de 110 lei pe an, iar pentru 11 porci, de exemplu, impozitul ajunge la 311 lei anual. Nu vor plăti impozit cei care au culturi de până la două hectare de cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr sau hamei pe rod.

Sunt, de asemenea, venituri neimpozabile, cele obţinute din culturi de până la un hectar şi jumătate de pomi pe rod, sau leguminoase pentru boabe şi cele de până la jumătate de hectar de legume în câmp sau vie pe rod.

Nici persoanele care cresc până la două vaci şi bivoliţe, până la 10 oi şi caprine, până la şase porci pentru îngrăşat, până la 100 de păsări de curte sau până la 50 de familii de albine nu trebuie să plătească impozit pentru veniturile obţinute astfel.

Ministerul Finanţelor lucrează, în prezent, la normele de aplicare ale noilor prevederi din Codul Fiscal, norme ce ar trebui să fie gata în câteva zile.


Etichete agriculturăprotestecod fiscalvegetalagrar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live