Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Femeile, subreprezentate în domeniul cercetării în Europa

Comisia Europeană a dat publicităţii, vineri, un raport privind reprezentarea slabă a femeilor în domeniul cercetării în Europa.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Aprilie 2013, 15:54

Chiar dacă proporția cercetătorilor de sex feminin este în creştere, femeile continuă să fie subreprezentate în disciplinele și carierele ştiinţifice.

Potrivit Raportului Comisiei Europene, ele reprezintă numai 33% din totalul cercetătorilor europeni, 20% din cel al profesorilor universitari titulari şi doar 15,5% din numărul şefilor de instituţii de învățământ superior.

Femeile cercetători continuă să întâmpine mari dificultăți mai ales când este vorba de ocuparea funcțiilor de decizie.

Ca dovadă, ponderea lor în consiliile științifice și de administrație din întreaga Uniune Europeană este, în medie, de numai o femeie la doi bărbați.

Audio: Potrivit Raportului Comisiei Europene, femeile au o slabă reprezentare în domeniul cercetării.

Potrivit comisarului european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, faptul că „femeile rămân încă o minoritate în rândul cercetătorilor constituie o gravă nedreptate și o scandaloasă irosire de talente. Obiectivul Comisiei este de a promova egalitatea dintre sexe şi de a face tot posibilul pentru a schimba această cultură instituțională adânc înrădăcinată.”

Raportul prezentat vinerii conţine şi alte cifre relevante pentru domeniu: astfel, femeile reprezintă aproximativ 40% din totalul cercetătorilor în sectorul învățământului superior, 40% în sectorul public şi doar 19% în sectorul întreprinderilor.

În schimb, femeile care urmează studii superioare şi obţin o diplomă universitară sunt deja mult mai multe decât bărbaţii.

Datele arată că, în 2010, de exemplu, la nivel european, 55 % dintre studenţii europeni erau de sex feminin, ca şi 59 % dintre absolvenţii de studii superioare.

Cu toate acestea, majoritatea doctoranzilor și a absolvenților de doctorat sunt bărbați, femeile reprezentând 46%.

Mai mult, urcând mai sus în cariera academică, s-a constatat că femeile reprezentau 44% dintre cercetătorii cu doctorat de pe prima treaptă a carierei și doar 20% dintre cei aflați pe pozițiile de vârf.

Subreprezentarea femeilor devine și mai frapantă în domenii precum știința și ingineria.

Promovarea egalității dintre sexe este una dintre prioritățile-cheie stabilite de Comisia Europeană pentru realizarea Spațiului european de cercetare.

Comisia urmărește să soluționeze problema inegalității dintre sexe la nivel decizional, şi de aceea a solicitat statelor membre să elimine obstacolele care împiedică recrutarea, reținerea și avansarea în carieră a femeilor cercetători.