Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA Marţi, 17 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

7 Octombrie 2017
Vizualizari: 1118
Comentează add

Poliţia rusă a arestat, ieri, mai mult de 270 de persoane, în urma protestelor opoziţiei în zeci de oraşe chiar de ziua de naştere a preşedintelui Vladimir Putin

Felicitări, proteste şi arestări de ziua preşedintelui rus, Vladimir Putin

alexandru-beleavski-moscova

 

 Vladimir Putin a împlinit vârsta de 65 de ani, din care 19 se află la conducerea Rusiei, cu trei mandate de preşedinte şi unul de prim-ministru. Deşi nu a anunţat deocamdată dacă va candida sau nu, Vladimir Putin este favoritul absolut al alegerilor prezidenţiale din martie, sondajele publicate în ultimele zile creditându-l cu 65-68% din intenţiile de vot, peste 80% dintre ruşi aprobându-i activitatea în fruntea statului.

Liderul rus a primit  mesaje de felicitare din partea a numeroşi şefi de stat, inclusiv a preşedintelui moldovean, Igor Dodon. Unii, precum mai mulţi lideri CSI, preşedinţi ai Serbiei şi Finlandei, felicitându-l telefonic.

Tot azi, la apelul liderului de opoziţie, Aleksei Navalnîi, între câteva zeci şi câteva sute de persoane au participat în 22 de localităţi din Rusia la acţiuni antiprezidenţiale şi în sprijinul lui Navalnîi, arestat recent pentru 20 de zile după ce şi-a chemat susţinătorii la un miting neautorizat.

La acţiunea, de asemenea, neautorizată din centrul Moscovei, au luat parte câteva mii de persoane, conform organizatorilor, circa 700, potrivit poliţiei.

Cele mai multe s-au desfăşurat fără incidente, cu excepţia câtorva oraşe unde au fost reţinute în total peste 270 de persoane din care aproape 30 la Ekaterinburg. Mai mult,  după protestele care au avut loc la Sankt Petersburg în această seară, au fost reţinute aproximativ 100 de persoane.

La Moscova s-a desfăşurat azi şi o acţiune de comemorare a jurnalistei de opoziţie Anna Politkovskaia, împuşcată în urmă cu 11 ani, la intrarea în blocul unde locuia, în centrul Moscovei. Executanţii au primit condamnări pe viaţă şi ani grei de închisoare, dar cei ce au comandat crima nu au fost identificaţi. Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Harlem Desir, a cerut astăzi autorităţilor ruse să pună capăt impunităţii crimelor comise împotriva jurnaliştilor, numind intolerabil faptul că cei ce au comandat asasinarea Annei Politkovskaia şi a altor jurnalişti rămân în libertate. 


Etichete Vladimir PutinAleksei NavalnîiIgor DodonMoscovaEkaterinburgSankt PetersburgAnna Politkovskaia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live