Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Federica Mogherini, "surprinsă de reacția președintelui turc"

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Turcia trec prin noi momente delicate după ce poliţia turcă a arestat duminică 27 de persoane la Istanbul şi în mai multe oraşe.

Federica Mogherini, "surprinsă de reacția președintelui turc"
Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 17 Decembrie 2014, 10:42

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, se declară surprinsă de reacţia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Uniunea Europeană că se amestecă în problemele interne ale Turciei.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Turcia trec prin noi momente delicate după ce poliţia turcă a arestat duminică 27 de persoane la Istanbul şi în mai multe oraşe, în special jurnalişti apropiaţi opoziţiei.

Autorităţile de la Ankara au spus că cei arestaţi că fac parte dintr-o reţea care vizează subminarea guvernului, o reţea înfiinţată de predicatorul islamist Fetullah Gulen, cândva aliat al preşedintelui, acum adversar redutabil.

Audio: Europa la zi.

Uniunea Europeană a criticat imediat operaţiunea poliţiei turce, pe care o consideră 'incompatibilă cu libertatea presei' şi contrară 'valorilor europene' pe care Turcia ar trebui să le respecte, ţinând cont de aspiraţia ei de a deveni membră a forului comunitar.

"Uniunea Europeană poate să spună ce vrea" a replicat deîndată preşedintele turc, Recep Tayip Erdogan.

În opinia liderului de la Ankara, valul de arestări era necesar pentru a se pună capăt unor manevre pe care le consideră mârşave.

Preşedintele turc a acuzat chiar Uniunea că se amestecă în afacerile interne ale ţării sale. Turcia, spune Recep Tayip Erdogan, este preocupată mai mult de 'protejarea securităţii naţionale' decât de primirea în blocul comunitar.

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, s-a declarat « suprinsă » de vehemenţa răspunsului dat de liderul de la Ankara.

Ea a afirmat că nu mai departe de săptămâna trecută s-a aflat în Turcia, unde a avut discuţii constructive legate de consolidarea relaţiilor bilaterale.

Începute cu aproape 10 ani în urmă, negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europene s-au dovedit a fi mai dificile decât cu alte state aspirante la primirea în forul comunitar.

Discuţiile au fost îngheţate mai bine de trei ani şi au fost reluate abia anul trecut.
De vină au fost de multe ori derapajele antidemocratice ale autorităţilor de la Ankara.

Limitarea accesului la internet, intervenţia forţelor de ordine împotriva manifestanţilor din piaţa Taksim şi numeroasele scandaluri de corupţie nu au fost pe placul Bruxelles-ului.

Anul acesta, Turcia nu a dat niciun semn că ar susţine sancţiunile eruopene la adresa Moscovei, pentru implicarea în conflictul ucrainean.