Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

16 Aprilie 2015
Vizualizari: 1096
Comentează add

Medicii veterinari spun că e nevoie de o mai mare implicare a lor în planurile de acțiune în caz de dezastre naturale și de o mai bună pregătire pentru a face față calamităților.

Federația Europeană a Medicilor Veterinari, conferință la Bruxelles Federația Europeană a Medicilor Veterinari, conferință la Bruxelles - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

La Bruxelles începe joi o conferință de două zile dedicată sănătății publice și modalităților de reacție în caz de dezastre naturale.

Inundațiile, fenemonele meteorologice extreme sau cutremurele sunt dezastre naturale care pun la grea încercarea sănătatea oamenilor, dar și a animalelor și ecosistemului în general.

În haosul provocat adesea de calamități, starea animalelor este în multe cazuri ignorată.

La sate, dar și în comunitățile sărace acest lucru ar putea fi o mare problemă pentru că animalele bolnave, neîngrijite pot deveni o sursă de infecție, de răspândire a unor boli și de contaminare a apelor.

Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)

În ianuarie 2010, Haiti a fost lovit de un cutremur puternic, în urma căruia și-au pierdut viața peste 200 de mii de oameni, iar peste un million și jumătate au rămas fără adăpost.

Grație ajutoarelor umanitare internaționale, sute de mii de oameni au primit alimente, apă potabilă, pături și produse de igienă. Au fost construite asemenea latrine și dușuri.

Totuși, din cauza accesului insuficient la apă curată și a deficiețelor sistemului medical, către finalul anului a izbucnit o epidemie de holeră. Peste 600 de mii de oameni au fost infectaţi, iar 8 mii și-au pierdut viața.

In același an, 2010, cazuri de holeră au fost anunțate și în Pakistan, în zone afectate de inundații.

Sunt doar două exemple care arată cât de important este ca mecanismele create pentru a gestiona situațiile de urgență să fie adaptate pentru a face față diverselor provocări într-o lume aflată într-un echilibru tot mai fragil.

Asupra acestui aspect vrea să atragă atenția Federația Europeană a Medicilor Veterinari prin conferința pe care o organizează timp de două zile la Bruxelles în colaborare cu președinția letonă a Uniunii Europene.

Medicii veterinari spun că este nevoie de o mai mare implicare a lor în planurile de acțiune în caz de dezastre naturale și, implicit, de o mai bună pregătire pentru a face față calamităților.

Ar mai fi nevoie, cred medicii, și de o viziune unitară om – animal – ecosistem in cazul unor calamități pentru a reduce cât mai mult posibil pagubele materiale și pierderile de vieți omenești.

Evenimentul, la care și-au anunțat participarea responsabili din cadrul Comisiei Europene, se adresează persoanelor și organizațiilor implicate în managementul dezastrelor naturale, autorităților competente și oficiilor regionale care iau parte la mecanismele de protecție civilă, dar și tutoror părților cu rol în informarea corectă a opiniei publice.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia EuropeanaBruxellesconferintasanatate publicamodalitati de reactiedezastre naturaleinundatiifenomene meteorologice extremecutremuredezastre naturaleecosistemhaosanimalesatecomunitati saracesursa de infectieraspandire de bolicontaminare a apeiHaitiepidemieholeraPakistanigienaFederația Europeană a Medicilor VeterinariLetonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live