Ascultă Radio România Actualitaţi Live

FC Barcelona - Manchester United, în finala Ligii Campionilor

Sâmbătă, de la ora 21.45, FC Barcelona şi Manchester United se vor întâlni în finala Ligii Campionilor la fotbal, pe stadionul Wembley din Londra.

Trofeul Ligii Campionilor. Foto: Reuters.

Articol de Bogdan Mihai, 28 Mai 2011, 15:44

FC Barcelona şi Manchester United se întâlnesc, sâmbătă, pentru o doua oară într-o finală de Liga Campionilor, de această dată pe noul stadion Wembley, unde combatantele au câştigat primele lor Cupe ale Campionilor Europeni, spaniolii în 1992, iar englezii în 1968.

FC Barcelona a câştigat prima Cupă a Campionilor Europeni în 1992, după ce a învins pe Sampdoria, cu un gol în prelungiri al lui Ronald Koeman.

În total, gruparea catalană are trei trofee ale Cupei Campionilor Europeni/Liga Campionilor - 1992 (1-0 cu Sampdoria), 2006 (2-1 cu Arsenal) şi 2009 (2-0 cu Manchester United).

De asemenea, Barcelona a pierdut şi trei finale ale celei mai importante competiţii europene, 1960/1961 (2-3 cu Benfica, la Berna), 1985/1986 (0-2, după loviturile de departajare cu Steaua Bucureşti, la Sevilla) şi 1993/1994 (0-4, în finala de la Atena cu AC Milan).

Manchester United a câştigat în 1968 primul trofeu al Cupei Campionilor Europeni, pe Wembley, după o finală cu Benfica Lisabona, scor 4-1 tot după prelungiri, prin reuşitele lui Booby Charlton, George Best şi Brian Kidd.

United a mai cucerit cea mai importantă competiţie europeană rezervată cluburilor în 1999 (2-1 cu Bayern Munchen, la Barcelona) şi 2008 (5-4, după loviturile de departajare cu Chelsea, la Moscova) şi a pierdut finala din 2009 (0-2 cu Barcelona, la Roma).

Antrenorul englezilor, Sir Alex Ferguson, are ocazia să devină primul antrenor cu trei trofee ale Ligii Campionilor, în timp ce rivalul său de la FC Barcelona, Josep Guardiola (40 de ani), ar putea fi cel mai tânăr antrenor care câştigă două trofee LC.

--fb1Finalistele s-au mai confruntat de zece ori în cupele europene

FC Barcelona şi Manchester United s-au mai întâlnit până acum de zece ori în cupele europene.

Ultima întâlnire dintre cele două formaţii a avut loc în finala din 2009, când FC Barcelona s-a impus cu scorul de 2-0, prin reuşitele lui Eto'o şi Messi.

FC Barcelona a ajuns în ultimul act în acest sezon, după ce a trecut de FC Copenhaga, Rubin Kazan şi Panathinaikos Atena, în faza grupelor, Arsenal (optimi), Şahtior (sferturi) şi Real Madrid (semifinale).

Manchester United a depăşit pe Valencia, Glasgow Rangers şi Bursaspor (în faza grupelor), Olympique Marseille (optimi), Chelsea Londra (sferturi) şi Schalke 04 (semifinale).

În întrecerile interne, atât Manchester United, cât şi FC Barcelona şi-au adjudecat titlurile, chiar în faţa echipelor pe care le-au eliminat în semifinale, Real Madrid, respectiv sferturi, Chelsea Londra.

Printre jucătorii reprezentativi ai Barcelonei se află aproape întreaga echipă: fundaşii Puyol, Pique şi Dani Alves, mijlocaşii Xavi, Iniesta şi Sergio Busquets şi atacanţii David Villa, Pedro şi Messi.

Manchester United se bazează pe experimentatul portar Edwin van der Sar, cuplul de fundaşi centrali Nemanja Vidici şi Rio Ferdinand, mijlocaşii Paul Scholes, Ryan Giggs şi Michael Carrick şi atacanţii Wayne Rooney şi Chicharito Hernandez.

FC Barcelona, echipa probabilă: Valdes - Dani Alves, Mascherano, Pique, Puyol - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa. Antrenor: Josep Guardiola.

Manchester United, echipa probabilă: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidici, Evra - Carrick, Giggs - Valencia, Park - Rooney, Chicharito. Antrenor: Alex Ferguson.

Finala Ligii Campionilor va fi condusă de o brigadă de arbitri din Ungaria, avându-l la centru pe Viktor Kassai, în vârstă de 35 de ani. El va fi ajutat de asistenţii Gabor Eros şi Gyorgy Ring, de asistenţii suplimentari Mihaly Fabian şi Tamas Bognar. Arbitru de rezervă va fi Istvan Vad.

Câştigătoarea Ligii din acest sezon va primi un premiu record, valorând 126 de milioane de euro, în timp ce învinsa va încasa 73 de milioane de euro.

Wembley, arena cu o capacitate de 90.000 de locuri, va găzdui finala Ligii Campionilor. Foto: Reuters.

Impactul economic al finalei

Impactul economic al finalei este estimat la 369 de milioane de euro, în creştere cu 17,5 milioane de euro faţă de anul trecut şi cu 59 de milioane de euro mai mult decât ultimul act al competiţiei din 2009, când cele două echipe s-au întâlnit la Roma.

Oraşul gazdă al întâlnirii, Londra, aşteaptă un profit net evaluat la 52 de milioane de euro, banii rezultând din sumele cheltuite de fani la stadion, pentru cazare, mâncare şi băutură.

Londra beneficiază astfel de faptul că cele mai puternice două echipe ale Europei se vor întâlni în ultimul act al competiţiei.

Wembley va găzdui a şasea finală a Ligii Campionilor în cei 56 de ani de istorie ai competiţiei.

În primii trei ani de la redeschiderea arenei londoneze, aceasta s-a confruntat cu multe probleme legate de starea gazonului.

Problema a fost rezolvată în vara anului 2010, când administraţia stadionului a decis să schimbe suprafaţa de joc.

Astfel, pe Wembley este folosită aceeaşi suprafaţă ca pe stadionul celor de la Arsenal, care cuprinde un amestec de gazon natural cu 120 de milioane de fire artificiale.

Cele mai ieftine bilete pentru finala Ligii Campionilor au costat 169 de euro, la care se adaugă 30 de euro pentru rezervare.

De asemenea, un pachet pentru adult şi copil are un preţ de plecare de la 381 de euro. Cele două echipe au primit câte 24.360 de bilete pentru suporteri.

Messi, 50 de goluri într-un singur sezon
Sport 24 Aprilie 2011, 12:56

Messi, 50 de goluri într-un singur sezon

Lionel Messi a devenit primul jucător care a înscris 50 de goluri într-un singur sezon în campionatul de fotbal din Spania,...

Messi, 50 de goluri într-un singur sezon
Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
Sport 26 Aprilie 2024, 18:07

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi

Ebru Bolat va reprezenta România în competiţia olimpică de sailing, care va aveaa loc la Marsilia.

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Sport 26 Aprilie 2024, 09:50

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike

Campionatele Europene de ciclism mountainbike se vor desfășura în complexul sportiv de la Cheile Grădiștei, în perioada 8-12...

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Sport 26 Aprilie 2024, 00:06

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1

Golul a fost marcat de Daniel Bîrligea, în minutul 71.

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Xavi continuă cu Barca
Sport 25 Aprilie 2024, 19:45

Xavi continuă cu Barca

Antrenorul Barcelonei, Xavi Hernandez: "În ianuarie, mă gândeam că ar fi mai bine să plec, dar acum văd lucrurile altfel".

Xavi continuă cu Barca
Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Sport 25 Aprilie 2024, 09:42

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2

La Ovidiu, Farul mai face un pas mare spre consolidarea locului 2 în clasament după 3-1 cu Rapid.

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Contracronometru Olimpic la RRA
Sport 24 Aprilie 2024, 22:25

Contracronometru Olimpic la RRA

O nouă ediție a emisiunii Contracronometru dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, cu detalii de la Ambasada Franței la...

Contracronometru Olimpic la RRA
EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
Sport 24 Aprilie 2024, 18:22

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final

Olimpiu Moruțan a jucat în 15 partide pentru România și a marcat un gol

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final