Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

15 Iunie 2018
Vizualizari: 2141
Comentează add

Nu există, cel puţin deocamdată, o metodă prin care să poată fi combătut eficient fenomenul "FAKE NEWS" fără a se recurge la cenzură.

FAKE NEWS (ştirile false) pot pune în pericol siguranţa naţională

sergiu-stet

Dezbaterea "FAKE NEWS - o ameninţare la siguranţa naţională?".       Foto: Sergiu Şteţ.

Ştirile false şi propaganda pot pune în pericol securitatea naţională, consideră unii dintre specialiştii în domeniu care au participat vineri, 15 iunie, la o dezbatere pe această temă.

Dezbaterea a fost organizată la Bucureşti de europarlamentarul Ramona Mănescu, din partea Partidului Popular European, şi de Institutul Mondial de Tehnologii pentru Securitate Cibernetică.

Chiar dacă fenomenul ştirilor false a luat amploare de mai mulţi ani, mai ales odată cu creşterea numărului de utilizatori ai reţelelor sociale informatice, Uniunea Europeană a început să reacţioneze la ele abia acum doi ani din cauza răspândirii propagandei Daesh, aşa-numitul Stat Islamic.

Dezbaterea de la Bucureşti face parte dintr-o serie de evenimente organizate în mai multe ţări de către Institutul Mondial de Tehnologii pentru Securitate Cibernetică pentru a se evalua cât de periculos este fenomenul "FAKE NEWS" - al propagării ştirilor false. Dezbaterile încearcă să găsească şi modalităţile prin care ştirile false pot fi contracarate la nivelul Uniunii Europene dar şi la nivelul statelor membre, în funcţie de specificul naţional.

Nu există o definiţie unică şi clară a ceea ce se încadrează în categoria "FAKE NEWS", o noţiune apropiată fiind mai degrabă "ştiri contrafăcute", însă se utilizează tot mai des formularea "ştiri false".

Caracteristic pentru "FAKE NEWS" este că acestea pot fi informaţii false sau doar inexacte ori trunchiate şi sunt promovate pentru a influenţa comportamentul publicului ţintă astfel încât să poată fi trase anumite foloase de natură financiară, politică sau de altă natură. 

Amploarea pe care a atins-o fenomenul "FAKE NEWS" poate fi bănuită ţinând cont de faptul că anul trecut (2107) acesta a influenţat rezultatul alegerilor din 18 ţări. Conform unui studiu realizat anul acesta pentru Comisia Europeană, aproape o treime dintre români au încredere în surse de informaţii care promovează de fapt "FAKE NEWS".

Nu există, cel puţin deocamdată, o metodă prin care să poată fi combătut eficient fenomenul "FAKE NEWS" fără a se recurge la cenzură.

Participanţii la dezbaterea de la Bucureşti intitulată "FAKE NEWS - o ameninţare la siguranţa naţională? " consideră că o abordare potrivită este alăturarea eforturilor făcute în această direcţie de instituţii, companii, mass-media, societatea civilă şi de sistemul de educaţie. 

Pentru că acesta este rolul unui sistem de educaţie eficient - să formeze aptitudinile necesare pentru piaţa muncii şi să educe cetăţeni "funcţionali", care fac faţă asaltului informaţional al unor actori interesaţi să le influenţeze comportamentul.ul.


Etichete DaeshStat IslamicciberneticFAKE NEWSdezbaterelegislaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live