Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Fahrenheit 451” la Mosul

După ce a executat oameni nevinovați, ISIS a trecut la executarea publică a cărților și a statuilor. De ce se tem, ei, oare? Poate de abisul propriei ignoranțe?

28 Februarie 2015, 10:45

Fahrenheit 451 se poate numi ce s-a întâmplat miercuri (25 febr.) la Mosul, în nordul Irakului: jihadiștii ISIS au incendiat cărți și manuscrise din Biblioteca Centrală și apoi au bombardat-o.

Se pare că acești fundamentaliști au „ars pe rug” nu mai puțin de 112 709 cărți, manuscrise rare, papirusuri, hărți și documente. Cel puțin, acestea sunt cifrele comunicate ziarului britanic The Independent de Elijah J. Magnier, şeful departamentului de corespondenţi al cotidianului Al Rai din Kuwait.

Cărțile pe care le-au condamnat ca fiind eretice/idolatre erau doar cărți de filozofie și istorie arabă, poezie, teologie, medicină, chimie și muzică.
Unele dintre ele făceau parte din patrimoniul UNESCO.




Așa arăta Biblioteca Centrală din Mosul, creată în 1921 ca simbol al nașterii noului Irak


De parcă această execuție a cărților, prima până acum, de la incendierea Bibliotecii din Alexandria, n-ar fi fost de ajuns ca să rupă sufletul oamenilor de cultură din întreaga lume, a doua zi (joi, 26 febr.), soldații Statului Islamic au distrus, cu ciocane uriașe și bormașini, în cântări coranice, statuile și basoreliefurile din Muzeul Civilizației din Mosul și au postat pe internet un video ca să ne arate cum fac să dispară în câteva minute artefacte vechi de aproape 3000 de ani.

Iată câteva imagini:









Un militant ISIS distrugând unul din cei doi Sfincși (tauri înaripați cu cap de om/androcefali – shedu - geniile protectoare ale orașelor, palatelor și templelor asiriene) ce păzea intrarea în orașul Ninive


În ciuda încercărilor disperate ale autorităților, această „poliție a artei și a cărților” a distrus definitiv, în numai două zile, frânturi din viața asirienilor care locuiau în secolele IX și VIII î. Hr. aceste părți din nordul Semilunii Fertile (Mesopotamia, despre care se crede până astăzi că a fost leagănul civilizației umane) și, desigur, o parte însemnată din moștenirea culturală arabă de pretutindeni.

Nu știm dacă cineva din poliția cărților din ISIS a citit romanul (distopia) lui Ray Bradbury Fahrenheit 451.
Poate ideea de a ucide cărți și statui le-a venit acestor fundamentaliști într-un moment de furie oarbă în care au realizat că mintea și sufletul lor nu pot înțelege nimic din lumea minunată în care trăiesc, o lume a cuvântului, a artei și a spiritului, creată de Dumnezeu, oricare i-ar fi numele… prin cuvânt.

„O, Musulmani, rămășițele pe care le vedeți în spatele meu sunt idolii popoarelor din secolele trecute” – ne „explică” bărbatul care apare la începutul video-ului postat pe Internet de Statul Islamic, pregătindu-ne pentru ce urmează să vedem - „idoli care au fost venerați în locul lui Allah. Asirienii, acadienii și alții și-au inventat niște zei ai ploii, ai agriculturii sau ai războiului, zei pe care i-au venerat împreună și pe lângă Allah, chinuindu-se să-i îmbuneze și să-i împace cu tot felul de sacrificii. Profetul Mohamed a spart acești idoli cu cinstitele sale mâini când a cucerit Mecca. Profetul Mohamed ne-a poruncit să spargem și să distrugem statuile, lucru pe care l-au făcut și tovarășii săi mai târziu, când au cucerit țări și popoare. De când Allah ne-a poruncit să spargem și să distrugem aceste statui, acești idoli și aceste ruine, pentru noi e ușor să ne supunem și nu ne pasă, chiar dacă costă miliarde de dolari”.


Capturi din video-ul postat de Statul Islamic

De fapt, e o minciună: ei distrug tot ce nu pot vinde ca să-și finanțeze așa-zisul război sfânt.
După petrol, vânzarea de artefacte este a doua sursă de finanțare a lui. Și, cei care achiziționează aceste valori susțin, de fapt, această armată de teroriști.
Unii martori povestesc că din Biblioteca Centrală din Mosul au plecat la adăpostul nopții două mii de cărți și manuscrise, încărcate în camioane cu tăblițe de înmatriculare siriene.

Este o ironie tragică faptul că acești așa-ziși soldați ai Profetului au ales să-și facă cunoscute, din Mosul, intențiile de epurare culturală (expresia îi aparține lui Axel Plathe, directorul biroului UNESCO în Irak): Mosul se află lângă Ninive, una din cele trei capitale ale Asiriei (sec. IX-VIII î. Hr.).

Simbolic, Asiria reprezintă eikon-ul unui mare imperiu cu o moștenire culturală dominantă în Asia Mică. O moștenire care a marcat definitiv întreaga evoluție/istorie a Mesopotamiei, „Țara dintre Râuri” cum au numit-o grecii. Mesopotamia unde, ce ironie tragică, s-a născut scrierea, la sfârșitul mileniului al IV-lea î. Hr.
Liderii ISIS, care aspiră să creeze un califat islamic modern care să-i cuprindă pe toți musulmanii din lume, cred, din păcate pentru ei, că pot șterge istoria.
Nu este așa.
Se pare că Statul Islamic crede că poate crea o lume mai bună desființând educația, literatura, filosofia sau științele, precum chimia „care promovează politeismul și blasfemia” și înlocuindu-le cu Sharia (voia lui Allah).
Din păcate, acești jihadiști/ războinici sfinți care-și câștigă traiul din meseria de mercenar al lui Allah nu sunt decât niște marionete ale unor eminențe cenușii care ar da orice ca să șteargă istoria veche a omenirii. De ce ? Pentru că această istorie nu începe cu ei.

Captură din video-ul postat de Statul Islamic

Ca o ironie, Mosul se mai numește și Αl-Faiha, în arabă, „Paradis”.

În acest Paradis soldații jihadiști, conform The Independent, au atacat și Biblioteca Musulmanilor Suniți, Biblioteca Mănăstirii Fraților Dominicani (veche de 265 de ani) și Biblioteca Muzeului din Mosul.

Sunt, oare acestea crime împotriva culturii umanității ? Evident.

Deja au apărut primele reacții în Franța la cel mai înalt nivel (François Hollande și reprezentanți ai centrelor culturale arabe). UNESCO urmează să se întrunească ca să găsească o soluție pentru salvarea a ceea ce mai poate fi salvat în Mosulul devenit jihadist din iunie 2014.

Cât de adevărat se dovedește, din nou, din păcate, avertismentul gramaticului latin Terentianus Maurus (sec. II d. Hr.) „Habent sua fata libelli” care vrea să spună că soarta cărților este în mâna celor care au sau nu au capacitatea de a le înțelege și de a le cuprinde cu mintea.

Și cât de ultimativ sună acest verset din Coran: „El îi va face fărâme pe toți în afară de mai marele lor. Poate se vor întoarce la El !” (Coran 21, 58), verset care anunță „demolarea” idolilor de la Muzeul din Mosul, filmată cu atâta … artă !

***

Credem să sunt necesare următoarele câteva lămuriri privitoare la diferența dintre islam și islamism.

Crimele împotriva culturii umanității de la Mosul, Irak, arată, din nou, (dacă mai era nevoie) diferența și distanța enormă dintre Islam și Islamism.

Ce este islamul și ce este islamismul ?

ISLAMUL este credința musulmanilor în bunătatea - una dintre cele 99 de calități-denumiri ale lui Dumnezeu (Cel Milostiv, Supremul, Înțeleptul…), pe Care ei îl numesc Allah.

Muhammad (pe românește Mohamed), întemeietorul acestei religii, cât timp a stat la Ierusalim, a fost îngrijit – avea o sănătate șubredă – de un călugăr creștin, care l-a inițiat în modul de viață al călugărilor asceți : hrană puțină, meditație, rugăciune.

Proorocii și sfinții din Vechiul și Noul Testament sunt recunoscuți și acceptați de musulmani: Abraham este IBRAHIM, Moise este MUSA, iar Iisus este ISA.

Dar, în timp ce creștinii consideră că Revelația căii spre Dumnezeu s-a împlinit și a luat sfârșit odată cu ÎNTRUPAREA, adică apariția, pe Pământ, a lui Dumnezeu Însuși, în trup de om, în persoana divino-umana lui Iisus Hristos, musulmanii îl venerează pe Muhammad/Mohamed ca pe un prooroc-sfânt de categorie superioară: el este un TRIMIS al lui Allah pentru a revela, în continuare, CUVÂNTUL despre calea spre Allah, adică un Testament și mai nou, desigur, de data aceasta, perfect și complet, care este Coranul.

Consoanele cuvântului Islam (SLM) –în filologia semitică consoanele alcătuiesc rădăcina cuvântului – înseamnă SMERENIE, supunere față de Allah, deplinătate, sănătate, PACE…

Islamul este, deci, religia SMERENIEI și a PĂCII.

Musulmanii consideră că mozaicii și creștinii sunt niște credincioși care merg pe calea cea bună spre Allah, dar care, încă nu au avut șansa de a afla și învăța ultimul mesaj divin, care este Coranul.
Față de acești credincioși „primitivi”, musulmanii trebuie să arate o mare TOLERANȚĂ, deoarece Allah Însuși le va arăta calea spre El.
În schimb, intoleranța îi va îndepărta definitiv de Coran.

Cu totul altceva este ISLAMISMUL.
Islamismul nu este o religie, este o doctrină politică, așa cum o arată sufixul -ISM (islam-ism) al cuvântului.
Această doctrină politică se folosește de Islam doar ca de un paravan, pentru a propovădui intoleranța.
Credința religioasă, precum și naționalismul, devin goale de conținut dacă se lasă invadate de doctrine politice. Amestecul: religie și politică sfârșește, întotdeauna, în intoleranță și crimă.
Toate marile religii din lume au în comun porunca: SA NU UCIZI! Deoarece viața este de origine divina, este dată de Dumnezeu !

Fundamentalismul islamic sau islamismul fac cel mai mare deserviciu Islamului.

La Mosul, în Irak, în aceste zile, s-a manifestat intoleranța islamistă față de trecutul cultural al regiunii, ceea ce revelează o noua dimensiune distructivă a acestui flagel.
Să ne gândim că, în imaginația scriitorului american Ray Bradbury, autorului legendarului roman de anticipație Fahrenheit 451, Fireman în loc să însemne Pompier, a ajuns să însemne PYRO-MAN, adică incendiator!

Am putut vedea, însă, zilele acestea, cât se poate de real, că islamist nu înseamnă credincios musulman, ci militant furibund pe altarul intoleranței, violentei și crimei.


SURSE
www.independent.co.uk, ed. din 25 și 26 febr. 2015
site-uri de știri din Grecia
El Pais, ed. electronică din 27 febr. 2015

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”
Documentare 20 Septembrie 2023, 20:33

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”

Începând de astăzi, țara noastră revine în atenția celor aproape un sfert de miliard de abonați Netflix, grație debutului...

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”
Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina