Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

Miercuri, 24 Noiembrie 2021
Vizualizari: 336
Comentează add

Președintele Ligii Habitat a Asociațiilor de Proprietari, Mihai Mereuță, a prezentat schema de ajutor pentru încălzirea locuinței.

Facturile la căldură cresc cu 70%. Ce ajutoare primesc românii Facturile la căldură cresc cu 70%. Ce ajutoare primesc românii - Conține video

luminita-voinea

Liberalizarea prețului pe piața energiei, recentele creșteri fără precedent ale tarifelor la energie electrică și gaze naturale, creșterea prețului la gigacalorie, toate se vor reflecta în facturile pe care românii le vor plăti pentru încălzirea locuinței. 

Având în vedere toate acestea, luna decembrie va veni cu facturi mai mari cu aproximativ 70 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, estimează Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat a Asociațiilor de Proprietari.

“Pentru apă caldă și căldură, creșterile sunt de cel puțin 70%. Pentru două camere, două persoane, în București factura la încălzire ar putea veni între  205 și 240 de lei, dacă gigacaloria ajunge la 318 lei. Pentru trei camere, trei persoane ne așteptăm la o factură între 257 si 300 de lei, iar pentru patru camere, patru persoane costurile cu încălzirea vor fi între 328 si 380 de lei”, a afirmat  Mereuță  la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

La toate acestea se vor adăuga celelalte costuri cu întreținerea locuinței, cum ar fi energia electrică sau costurile cu salubrizarea.

Ce ajutoare primesc românii

Începând de anul acesta, se schimbă modul de acordare a ajutoarelor de încălzire, pe care le primesc anumite categorii de persoane.

Acestea ajutoare se vor da în baza noii legi 226/2021,  privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, care se va aplica din 1 noiembrie 2021.

Vezi aici Legea consumatorului vulnerabil: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/246430

“Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure”, stabilește  Legea consumatorului vulnerabil.

Cererile vor fi depuse de către solicitanții care îndeplinesc condițiile de acordare, până la data de 20.11.2021, la Direcțiile de Asistență Socială ale Primăriilor de care aparțin, spune Mihai Mereuță.

Pentru cererile depuse ulterior datei de 20 ale lunii noiembrie 2021, acordarea se va face începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Solicitările pot fi depuse atât de asociațiile de proprietari, cât și de proprietarii de apartamente.

Categoriile de ajutoare sunt:

a) pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat
b) ajutor pentru gaze naturale;
c) ajutor pentru energie electrică;
d) ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

VEZI AICI CRITERIILE ACORDARE: https://www.mmanpis.ro/anunt-important-acordare-ajutor-pentru-incalzirea-locuintei-si-supliment-pentru-energie/

Solicitantul ajutorului pentru încălzirea locuinței poate intra în posesia formularului de cerere și declarație pe propria răspundere, care se publică pe site-ul autorității administrației publice locale sau, după caz, al agenției teritoriale.

Vezi aici modelul de cerere : https://bucuresti.mmanpis.ro/model-completare-cerere-declaratie-pe-proprie-raspundere-ajutoare-de-incalzire/

Suplimentul pentru energie

Tot potrivit Legii consumatorului vulnerabil, se acordă și suplimentul pentru energie, care are drept scop acoperirea integrală sau parțială din chelutilile cu iluminatul locuinței , susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință.

Suplimentul pentru energie se acordă familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care obține un venit mediu net lunar de până la 1386 lei /persoană în cazul familiei și până la 2053 lei, în cazul persoanei singure.

Acesta se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.

CARE SUNT SUMELE DECONTATE PRIVIND SUPLIMENTUL PENTRU ENERGIE ?
Sursa de energie utilizată     Suma fixa acordată lunar (lei)
Energie electrica                 30 lei
Gaze naturale                     10 lei
Energie termica                  10 lei
Combustibili solizi si/sau petrolieri     20 lei

EXCEPȚIE

Atunci când singura sursa de energie utilizată este cea electrică     70  lei (lunar)

Formularul de cerere se găsește la  sediul primăriei localității pe raza careia se află locuința, pe pagina de Internet a primăriei localității pe raza careia se află locuința, a agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială/municipiului București, precum si a Ministerului Muncii si Protecției Sociale.

Compensarea facturilor la energie

Având în vedere mărirea fără precedent a prețurilor la energie și gaze naturale,  atât pe piața locală, cât și pe cea europeană, consumatorii beneficiază de plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie prin Ordonanța 118.

Astfel, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 consumatorii vor primi  o compensaţie de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare și de 0,291 lei/kWh pentru energie electrică.

Aceste compensări se vor primi  direct pe factură, iar primele compensări vor fi vizibile pe facturile de energie electrică și gaze naturale din luna decembrie.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 22/23 noiembrie 2021


Etichete Exclusiv radiofacturicăldurătermoficarecentraleapă caldăîntreținereajutoarecompensații

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live