Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

20 Aprilie 2011
Vizualizari: 4533
Comentează add

Executivul a aprobat ordonanţa prin care sunt acordate stimulente financiare la cumpărarea maşinilor hibrid şi a celor electrice.

Facilităţi pentru cumpărarea maşinilor electrice

sergiu-stet

Guvernul a aprobat miercuri ordonanţa care stabileşte facilităţi pentru cei care vor să-şi cumpere automobile electrice sau hibrid.

Sprijinul financiar pe care îl va da statul va fi de patru vouchere de 3.800 de lei pentru cei care cumpără maşina prin programul "Rabla" şi reduceri sau două vouchere pentru cei care iau maşina la liber. Ideea ar putea părea interesantă, în contextul scumpirii importante a benzinei şi motorinei şi a preţului relativ scăzut al curentului.

Problema e însă preţul mare al automobilelor hibride şi electrice şi faptul că tehnologia nu este, deocamdată, una dezvoltată.  

Maşinile hibride sunt cele care pot funcţiona atât cu carburanţi clasici, benzină sau motorină, cât şi cu energie electrică.

Celălalt tip, maşinile electrice, funcţionează doar pe baza energiei stocate în acumulatori.

Ministerul Mediului intenţionează să încurajeze utilizarea acestui tip de automobile, pentru că poluează mai puţin sau deloc.

Cel puţin în următorii ani, astfel de maşini nu vor fi accesibile unei persoane fără venituri semnificative, este de părere redactorul şef al revistei "Car", Daniel Costea. 

"Într-o primă fază, probabil că vor fi anumite instituţii care probabil vor să genereze o imagine în piaţă şi să-şi expună mai bine poziţia faţă de acest curent, iar dintre clienţii persoane fizice, ca totuşi să ajungem la clientul final, la omul de pe stradă, trebuie să fie oricum foarte pasionat de acest domeniu, să aibă o condiţie peste medie, pentru că este un preţ destul de mare, este o tehnologie nouă şi, ca întotdeauna, tehnologia nouă aduce un preţ mare de achiziţie", a declarat Daniel Costea.  

Pe lângă preţul mare de achiziţie, maşinile electrice au o autonomie mică, de 150 până la 250 Km.

Chiar şi această autonomie, raportată de producători, scade în cazul temperaturilor sub zero grade sau a celor de peste 35 de grade Celsius şi în cazul unui mediu cu umiditate ridicată.

În faza actuală de dezvoltare a tehnologiei acumulatorilor, maşinile electrice ar putea fi totuşi utilizate în oraşe, cu condiţia ca, la fel ca în cazul telefoanelor mobile, proprietarul să încarce foarte des acumulatorii, ceva mai greu pentru persoanele care, de exemplu, locuiesc la bloc, în cazul în care nu există o reţea extinsă de staţii de încărcare.

Ministrul mediului, Borbely Laszlo, a anunţat că instituţia pe care o conduce se va implica în înfiinţarea staţiilor de încărcare.

Ministerul mediului intenţionează să încurajeze benzinăriile, companiile particulare şi zonele comerciale importante, să înfiinţeze astfel de staţii de încărcare, astfel încât acumulatorii maşinilor electrice să poată fi încărcaţi în timpul serviciului sau în timpul cumpărăturilor.


Etichete maşiniRablahibridguvern. ordonanţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live