Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dana Costea

21 Septembrie 2010
Vizualizari: 2069
Comentează add

Parlamentul a adoptat o declaraţie referitoare la situaţia romilor expulzaţi din Franţa sau alte state europene. Acestea încalcă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Expulzarea romilor "încalcă drepturi cetăţeneşti"

dana-costea

Expulzarea romilor "încalcă drepturi cetăţeneşti".Foto: Agerpres.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat în unanimitate o declaraţie referitoare la situaţia romilor expulzaţi din Franţa sau alte state europene.

În document se arată că parlamentul României consideră că aceste expulzări încalcă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Acţiunile de repatriere contravin flagrant directivelor şi tratatelor Uniunii Europene şi Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - se mai arată în declaraţie.

În cadrul plenului reunit a luat cuvântul şi deputatul minorităţii etnice a romilor, Nicolae Păun, care a afirmat că există o confuzie de atitudine politică la nivelul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că este posibil ca în viitor şi alte state, precum Italia şi Spania, să adopte măsuri similare cu cele ale Franţei.

În textul declaraţiei se reaminteşte că, în conformitate cu reglementările comunitare, orice măsură de natură administrativă sau judiciară îndreptată împotriva unui cetăţean al Uniunii Europene trebuie să reprezinte rezultatul unei evaluări individuale.

Aceasta trebuie să fie proporţională cu gravitatea faptelor şi gradul în care acestea reprezintă o ameninţare reală prezentă şi suficient de serioasă la adresa societăţii.

Prin declaraţie se respinge categoric orice încercare politică de conectare artificială a problematicii etniei roma sau a celei privind funcţionarea sistemului judiciar din România la perspectivele de aderare a României, în martie 2011, la Spaţiul Schengen.

Deasemenea se reafirmă angajamentul parlamentului pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Franţa, pe baza respectului reciproc şi a interesului comun al celor două ţări.


Etichete Etnia romăplenromirepatriereexpulzaredrepturideclaraţiecetăţean

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live