Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Vulcan, Sibiu

15 Iulie 2014
Vizualizari: 2334
Comentează add

Prima expoziție din România care prezintă ilustrațiile realizate de Salvador Dali la Divina Comedie a lui Dante Alighieri, s-a deschis astăzi la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Expoziție Salvador Dali, la Muzeul Brukenthal din Sibiu

carmen-vulcan-sibiu

Foto: afiş eveniment.

Prima expoziție din România care prezintă ilustrațiile realizate de Salvador Dali la Divina Comedie a lui Dante Alighieri, poate fi vizitată, începând de astăzi, 15 iulie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Expoziția cuprinde cele 100 de piese de xilogravură policromă care ilustrează Infernul, Purgatoriul și Paradisul imaginat de Dante, în viziunea celebrului pictor spaniol.

Salvador Dali a realizat aceste ilustrații pentru o ediție de lux a operei Divina Comedie, tipărită la Paris în anul 1960.

Gravurile originale provin din colecţia particulară Heinz Ess, un german pasionat de opera lui Dali care deține nu mai puțin de 2000 de lucrări semnate de artist, și sunt expuse pentru prima dată în România, la Sibiu, cu concursul Euro Art din Luxemburg.

Pe lângă cele 100 de ilustrații după acuarelele lui Dalí, expoziţia prezintă şi 21 de gravuri care ilustreaza procesul tehnic al descompunerii blocurilor de culoare şi imprimarea progresivă, până la obţinerea imaginii finite, autorizate de artist.

Astfel publicul va putea înțelege dificilul proces de realizare a acestor ilustrații, care a durat 10 ani.

Fiecare din cele 100 de acuarele pictate de Dali au fost gravate în lemn şi imprimate în culori prin suprapunere, cu câte 30-35 de blocuri de lemn.

Expoziția "Salvador Dali-Divina Commedia" va rămâne la Muzeul Brukenthal din Sibiu până în 15 septembrie.

Expoziția are un regim distinct de vizitare față de circuitul expoziției permanente din Palatul Brukenthal.

Pentru a vedea lucrările lui Salvador Dali vizitatorii trebuie să plătească un bilet separat, în valoare de 20 de lei, sau de 5 lei, cu reducere pentru elevi și studenți.

În 2015, expoziția "Salvador Dali-Divina Commedia" va ajunge în alte două orașe din România, la Timișoara și Cluj-Napoca, au anunțat reprezentanții Euro Art din Luxemburg 


Etichete ştiri centruSibiuBrukenthalSalvador DaliDivina ComedieDante Alighieriexpoziţiecolecţiemuzeuartă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live