Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Matei, Argeș

25 Aprilie 2016
Vizualizari: 933
Comentează add

Fundaţia "Memorialul Închisoarea Piteşti" a organizat o expoziţie în Săptămâna Patimilor

Expoziţie la Închisoarea Piteşti

cristian-matei-arges

 

La Piteşti s-a deschis o expoziţie în care vizitatorii pot afla despre chinurile şi tortura la care au fost supuşi studenţii cu orientare anticomunistă între anii 1949 şi 1951 în celebra închisoare din localitate.

Maria Axinte, membru fondator al Fundaţiei "Memorialul Închisoarea Piteşti" şi organizator al expoziţiei, speră că vizitatorii vor putea afla câte ceva despre acest episod de istorie recentă, foarte puţin cunoscut de către public.    

Maria Axinte: "Noi am observat că în Piteşti nu se ştie nimic despre închisoarea Piteşti, în special în cartier, ceea ce pe noi ne doare. Încercăm să deschidem cât mai mult memorialul comunităţii locale. Sigur, ăsta este primul scop. Apoi, scopul este să educăm. Dacă nu există subiectul ăsta, e un motiv, înseamnă că nu e predat în şcoli sau că nu este predat cum trebuie sau că nu există informaţii. Au fost supuşi la chinuri inimaginabile, în special în perioadele de sărbători religioase, iar Săptămâna Patimilor, şi de aceea am şi deschis expoziţia acum, era cea mai grea din punctul de vedere al chinurilor la care erau supuşi oamenii aceştia".

Expoziţia este amenajată chiar într-una dintre clădirile fostei închisori, în care Organele de Securitate au experimentat, imediat după instalarea comuniştilor la putere, reeducarea prin tortură a studenţilor consideraţi antiregim


Etichete închisoarePiteştiexpoziţiestudenţisecuritate

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live