Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Expoziţie interactivă despre situaţia demografică a UE

La Bruxelles este deschisă, până la sfârşitul săptămânii, expoziţia interactivă, cu titlul "Cum să trăim până la 100 de ani şi să fim fericiţi", organizată de Comisia Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Martie 2014, 09:21

Expoziţia interactivă, cu titlul "Cum să trăim până la 100 de ani şi să fim fericiţi", care prezintă situaţia demografică a Uniunii, este construită în jurul parcusului vieţii europenilor obişnuiţi, observaţi din perspectiva unui tânăr, care ia în calcul schimbările ce au loc la nivelul populaţiei în ansamblu său, precum şi impactul acestora asupra vieţii oamenilor.

În prezentarea pe care o propune expoziţia este subliniat rolul pe care fiecare dintre noi îl joacă în calitate de individ dar şi de membru al societăţii.

Sunt relevate, totodată, consecinţele politicilor publice aplicate de instituţiile europene şi de autorităţile naţionale, pentru viaţa cetăţenilor şi a societăţii europene în general.

Audio: Expoziţia interactivă despre situaţia demografică a UE.

Expoziţia de la Bruxelles este interactivă, este accesibilă în engleză, în franceză şi germană, iar intrarea este liberă.

Astfel, vizitatorii pot împrumuta un ipod care are încărcate pe el înregistrări video, jocuri şi chestionare, care vin să completeze exponatele.

Mai mult, vizitatorul se poate proiecta în viitor, în mijlocul schimbărilor demografice, urmârindu-şi parcursul până la vârsta pensionării şi după aceea. oate face simulări pentru a descoperi secretele unui stil de viaţă sănătos şi ale longevităţii.

El poate găsi răspunsuri la numeroase întrebări, cum ar fi: de ce riscul de a muri este acelaşi de la naştere şi până la 50 de ani, cine sunt şi ce reprezintă falşii celibatari, de ce există dintotdeauna războiul între generaţii? ei care vor avea curiozitatea să descopere această expoziţie inedită de la Bruxelles vor avea acces la cele mai proaspete rezultate ştiinţifice, prin intermediul unor mijloace simple, cum ar fi: jocurile electronice, clipurile video, tabele şi grafice şi, totul, la o distanţă de... atingere de deget.

Expoziţia "Cum să trăim până la 100 de ani şi să fim fericiţi" este derulată de reţeaua "Populaţia Europei", formată din cele mai importante centre de cercetare demografică, şi va fi deschisă oficial, pentru public, mâine, în prezenţa comisarului european pentru forţa de muncă şi afaceri sociale, Laszlo Andor, după ce, timp de două zile, a fost rezervată specialiştilor.