Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Februarie 2018
Vizualizari: 996
Comentează add

Comunicat: Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES prezintă expoziţia de fotografie "România: Evoluţie".

Expoziţie de fotografie Agerpres la sediul ONU din New York

radiojurnal

Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES prezintă expoziţia de fotografie "România: Evoluţie"

Misiunea Permanentă a României la Organizaţia Naţiunilor Unite şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, organizează în perioada 12 - 23 februarie 2018, la sediul ONU din New York, expoziţia de fotografie "România: Evoluţie", realizată în seria evenimentelor de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. Expoziţia a fost inaugurată marţi, 13 februarie, de către Reprezentantul Permanent al României la Naţiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, împreună cu Directorul General al AGERPRES, Alexandru Giboi, alături de Preşedintele Adunării Generale a ONU, Ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak.

În intervenţia sa, ambasadorul României la Naţiunile Unite a evocat momente marcante din istoria ţării noastre, reliefând importanţa aniversării Centenarului românesc în anul 2018 la sediul ONU, organizaţie ce rămâne un reper fundamental pentru promovarea obiectivelor de politică externă ale României: "Privind fotografiile acestei expoziţii, retrăim o parte din istoria vibrantă a României din ultima sută de ani. Membru fondator al Ligii Naţiunilor în 1919, România a dovedit, după aderarea la ONU în 1955, un angajament pe termen lung pentru pace, justiţie internaţională şi dezvoltare. Acesta este, de altfel, şi motto-ul candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru perioada 2020 - 2021".

Preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, a arătat că România de astăzi este o ţară modernă, de succes, bine integrată în arena internaţională, un actor regional şi global respectat. De asemenea, a subliniat că activitatea României în domenii precum menţinerea păcii şi asistenţa umanitară sunt apreciate la nivelul comunităţii internaţionale. "Dacă ar fi să ne uităm la aceşti 100 de ani, putem spune că a fost o perioadă turbulentă - ţara dumneavoastră a trecut prin cel mai devastator război şi cel mai agresiv regim totalitar, dacă e să menţionăm două extreme", a spus, în acest context, Miroslav Lajcak.

Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a vorbit despre valoarea fotografiilor din arhiva agenţiei care au contribuit de-a lungul timpului la scrierea istoriei, prin imagini, precum şi la prezentarea imaginii României în plan extern. "Sunt foarte fericit că am reuşit să punem în operă acest eveniment, cu marele ajutor al domnului Jinga şi al Misiunii Permanente a României la ONU. Este a doua expoziţie a noastră aici şi cred că cel mai important eveniment al ultimilor ani, cu ocazia Centenarului. (...) Centenarul, cred eu, ar trebui văzut nu doar ca un moment în care o ţară ar trebui să se uite la propria istorie şi să vadă ce a fost bine, ce a fost rău, ci poate fi văzut şi ca un moment al noilor începuturi, un moment în care să privim la viitor. (...) Este un privilegiu pentru AGERPRES să se afle aici şi, de asemenea, doresc să mulţumesc unui foarte important partener în vernisarea acestei expoziţii şi a albumului foto - Associated Press", a afirmat Alexandru Giboi.

Preşedintele Associated Press, Gary Pruitt, a afirmat că AGERPRES şi AP împărtăşesc valori comune în ceea ce priveşte acurateţea informaţiei publice şi a apreciat dinamismul agenţiei naţionale de presă române în adaptarea la ultimele tendinţe din piaţa media. "Este plăcerea mea să reprezint Associated Press la acest frumos eveniment şi la această frumoasă expoziţie foto. (...) Considerăm că avem o apropiere puternică faţă de AGERPRES. AGERPRES lucrează continuu din secolul al XIX-lea - din 1889 - până în secolul XXI, iar asta nu se poate face dacă nu rămâi la curent cu ultimele tehnologii şi trenduri - cum ei au făcut-o - din colectarea şi distribuirea de ştiri. Ne aflăm într-o perioadă grea pentru a fi în media (...) şi totuşi în aceste momente a avea jurnalism bazat pe fapte reale şi nepărtinitor este mai important ca niciodată", a declarat preşedintele AP.

În cadrul evenimentului a fost prezentat şi albumul realizat de AGERPRES "România: Evoluţie", ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conţine 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluţie, Evoluţie.

Evenimentul s-a bucurat de o largă participare: Preşedintele Adunării Generale, Secretari Generali Adjuncţi şi Asistenţi ai Secretarului General al ONU, un număr impresionant de ambasadori acreditaţi la ONU, diplomaţi, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi comunităţii româneşti din New York.

Expoziţia de fotografie "România: Evoluţie" cuprinde imagini din arhiva istorică a agenţiei AGERPRES, cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii AGERPRES, dar şi imagini din arhiva agenţiei de presă Associated Press, care înfăţişează personalităţi precum Regele Ferdinand I şi Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viaţa cultural-artistică, economică, politică şi sportivă a ţării, dar şi marile transformări şi evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului. Fotografii agenţiei au surprins Bucureştiul interbelic, artişti precum Maria Tănase şi Constantin Tănase susţinând spectacole pentru soldaţii români, Revoluţia din decembrie 1989, precum şi evenimente recente.
Nu în ultimul rând, pentru a promova fotografia de presă, a fost lansată şi o pagină de Instagram - 100 de România. De la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, la vizita Prinţului Charles în România, 100 de România invită pasionaţii de fotografie să descopere fotografia de presă.

Pe parcursul anului 2018, expoziţia va fi prezentată publicului din România şi din străinătate, fiind parte din proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri realizat de AGERPRES.

Partener: Associated Press; susţinut de Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.

Despre Associated Press
Associated Press este o agenţie de presă independentă, cu sediul în New York. Echipele AP din peste 100 de ţări spun poveştile lumii, de la breaking news la reportaje de investigaţie. AP oferă conţinut şi servicii pentru publicul din toată lumea, lucrând cu companii de toate tipurile, de la difuzori de informaţie la branduri. Mai bine de jumătate din populaţia planetei vede conţinutul AP în fiecare zi, iar echipele agenţiei operează în 263 de locaţii pe mapamond.


Etichete agerpresexpozitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live