Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iuliana Anghel

14 Iulie 2014
Vizualizari: 1344
Comentează add

Inaugurarea expoziţiei la sediul Reprezentanţei NATO din capitala regiunii Lombardia are o semnificaţie specială, pentru că în 2014 se împlinesc 10 ani de la aderarea României.

Expoziţia “Românii şi Marele Război”, la Milano

iuliana-anghel

Foto: Mauro Del Vecchio.

Manifestările dedicate comemorării centenarului primului Război Mondial în Europa continuă. Implicarea României în această conflagraţie, în care a intrat în 1916 alături de puterile Antantei, ca şi Italia cu un an înainte, va fi prezentată pe 15 iulie la sediul Reprezentanţei NATO de la Milano.

Expoziţia “Românii şi Marele Război”, organizată de Consulatul General al României la Milano şi Institutul Cultural Român de la Veneţia, în colaborare cu Comandamentul Militar al Armatei din Regiunea Lombardia, reuneşte peste 40 de panouri – documente de arhivă, ilustraţii şi fotografii. Cu această ocazie, va avea loc şi un concert susţinut de tinerii pianişti Andreas Iliuţă şi Gabriel Andrei Fabiani.

Inaugurarea expoziţiei la sediul Reprezentanţei NATO din capitala regiunii Lombardia are o semnificaţie specială, pentru că în 2014 se împlinesc 10 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică, spun organizatorii.

Audio:  Expoziţia “Românii şi Marele Război” la sediul Reprezentanţei NATO de la Milano.

“Atât marcarea celor 100 de ani de la începerea primului Război Mondial, cât şi aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, sunt două axe prioritare de diplomaţie culturală şi publică: celebrează momente relevante pentru istoria României şi nu doar. Marcarea unor evenimente care au dat o traiectorie politicii externe a României în istorie, dar şi altor state, ne crează o viziune mult mai clară şi coerentă asupra momentului pe care îl trăim. Şi prin acest model de iniţiative, România îşi ridică la nivel teritorial, deci nu doar în capitalele statelor membre ale UE sau ale Alianţei Nord Atlantice, îşi ridică, aşadar, şi îşi consolidează profilul international”, a declarat la radio România Actualităţi consulul general al României la Milano, George Bologan.

Printre invitaţii la inaugurarea expoziţiei se află şi generalul de corp de armata în rezervă Mauro Del Vecchio, fost comandant al misiunii Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afghanistan.

“Este o iniţiativă extrem de inteligentă şi meritorie, pentru că alătură două momente istorice foarte importante: cel al Marelui Război şi cel foarte important pentru NATO, dar în special pentru România: aderarea sa la Alianţa nord-atlantică. Sunt sigur că această expozitie se va bucura de tot succesul pe care îl merită. Am o relaţie foarte bună cu Consulatul General de la Milano, determinată atât de personalitatea consulului, cât şi de prietenia pe care am avut-o întotdeauna cu România şi militarii săi”, a spus generalul Del Vecchio la Radio România Actualităţi.

Contribuţia României în Afghanistan a fost foarte importantă sub aspect tehnic şi operativ, spune generalul Mauro Del Vecchio.

“În perioada în care eram comandantul misiunii ISAF, batalionul românesc 26 infanterie al Scorpionilor Roşii opera în oraşul Kabul într-un moment extrem de dificil şi delicat. Aşadar, o contribuţie tehnică foarte importantă, la fel ca şi aceea la securitatea internaţională. Aderarea unei ţări ca România la Alianţa Nord-Atlantică arată cât de importantă este această organizaţie pentru menţinerea păcii in lume. Colaborarea cu militarii români a fost foarte interesantă şi plăcuta. Îmi amintesc de vizitele pe care le făceam în tabăra lor de la periferia oraşului Kabul. Erau animaţi de o voinţă enormă de a contribui cu toată capacitatea la această operaţiune care a fost foarte dificilă. De asemenea, efortul depus de militarii români în timpul alegerilor parlamentare din 2005, primele după 30 de ani, a fost foarte important, iar eu am apreciat rezultatele acestei implicări”, a adăugat generalul Mauro Del Vecchio.

Cum vede fostul comandant al misiunii ISAF din Afghanistan viitorul Alianţei Nord-Atlantice?

“După cum se ştie, Alianţa şi-a modificat substanţial principiile pe care se baza. Înainte trebuia să se opuna altcuiva, acum a devenit o organizaţie care, sigur, se ocupă de securitatea propriilor membri, dar şi a altor spaţii, pentru că are misiunea de a stabiliza zonele care se confruntă cu crize. Aşadar, eu cred că are o importanţă unică, şi trebuie să avem încredere în ceea ce poate face această alianţă”, a mai spus fostul comandant al misiunii ISAF în Afghanistan.


Etichete NATOMilanoItalia comemorareRăzboi MondialEuropaICRVeneţiaarmatăLombardiaAndreas IliuţăGabriel Andrei FabianiMauro Del VecchioISAFGeorge Bologan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live