Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

17 Mai 2015
Vizualizari: 1711
Comentează add

Exporturile de buşteni sau lemn de foc vor fi suspendate până la 31 august, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă lansat în dezbatere publică sâmbătă.

Exporturile de buşteni sau lemn de foc, suspendate până la 31 august

costin-grigore

Foto: Arhivă.

Exporturile de buşteni sau lemn de foc vor fi suspendate până la 31 august.

După această dată, până la sfârşitul anului, vânzările de material lemnos ar urma să fie strict monitorizate.

Măsurile sunt cuprinse în două ordonaţe de urgenţă, puse de ieri în dezbatere publică şi care vor fi pe agenda primei şedinţe de guvern.

Potrivit datelor oficiale în România se taie în fiecare an 27 de milioane de metri cubi de lemne şi doar 19 milioane cu acte în regulă.

Aproape un milion de metri cubi ajunge la export sub formă de buşteni sau lemn de foc.

Nu pare o cantitate mare, însă este cea mai ieftină formă de vânzare a materialului lemnos pentru că dacă ar fi prelucrat lemnul ar costa şi de zeci de ori mai mult.

În plus, potrivit Institutului de Cercetare pentru Amenajări Silvice, în ultimii şase ani volumul de lemn recoltat a depăşit cu aproape 50% cota maximă admisă.

Consecinţe: mediul natural distrus şi pagube la buget.

Cele două ordonanţe de urgenţă "încearcă să facă ordine în acest jaf și să combată tăierile ilegale"

Cele două ordonanţe de urgenţă încearcă să facă ordine în acest jaf şi să combată tăierile ilegale, iar actele normative se vor afla pe agenda primei şedinţe de guvern - a anunţat premierul Victor Ponta.

"Şi preşedintele, şi eu, şi parlamentul putem să colaborăm ca să oprim un fenomen care există de mulţi ani în România şi anume, fenomenul despăduririlor ilegale şi al acestei pieţe ilegale în sesnul în care miercuri să adoptăm ordonanţa care interzice exportul de buştean, în sensul în care întărim Garda de Mediu şi toate Jandarmeria Montană, măsuri concrete prin care facem ceva", a spus Victor Ponta.

Astfel, până la 31 august ar urma să fie interzis orice export de masă lemnoasă, iar ulterior vânzările se vor face doar după ce producătorii obţin o licenţă pentru fiecare operaţiune de export sau livrare intracomunitară. Documentul va conţine date precise privind provenienţa, cantitatea din fiecare specie sau destinaţia materialului lemnos.

Cele două ordonanţe ar urma să reglementeze mai strict piaţa lemnului până la intrarea în vigoare a noului Cod silvic şi vin pe fondul disputelor politice declanşate de acestă lege aflată din nou la Camera Deputaţilor după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea ei.

PNL a anunțat că dacă cererea de reexaminare va fi respinsă vor veni cu o nouă iniţiativă

Liberalii spun că acestea nu rezolvă decât temporar problema şi că situaţia pădurilor necesită mult mai multe măsuri.

PNL a mai anunţat ieri că dacă cererea de reexaminare va fi respinsă vor veni cu o nouă iniţiativă.

"Au respins din prima cererea de reexaminare. Noi vom încerca cu o nouă iniţiativă legislativă de modificare a Codului silvic, exact pe subiectele care ne-au fost respinse nouă", a declarat Cristian Chirteş, deputat PNL.

Votul în plen privind solicitarea preşedintelui este programat tot miercuri, iar liderul PSD a cerut mobilizare generală pentru aprobarea Codului silvic în forma initială. În paralel cu disputele politice continuă şi mobilizarea societăţii civile împotriva defrişărilor ilegale, iar ieri a fost o nouă zi de proteste în mai multe oraşe din ţară.


Etichete Exporturile de buşteni sau lemn de focsuspendateguvernVictor Pontabustenivanzarimaterial lemnosCod SilvicPNLKlaus IohannisCristian Chirtesdefrisari ilegale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live