Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

31 August 2015
Vizualizari: 763
Comentează add

Cel puţin 12 persoane, între care poliţişti, au fost rănite în urma explozii produse în faţa Radei Supreme, în timpul protestelor faţă de proiectul de reformă constituţională.

Explozie puternică în faţa parlamentului de la Kiev

sorin-solomon

 Foto: 112.ua

Cel puţin 12 persoane, între care poliţişti, au fost rănite luni în urma explozii produse în faţa clădirii Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), în contextul violenţelor izbucnite între scutieri şi manifestanţii care au protestat împotriva controversatului proiect de reformă constituţională, care acordă mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul prorus al Ucrainei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Postul de televiziune ucrainean 112.ua transmite că numărul persoanelor rănite a crescut la 15.
 
Mai multe persoane însângerate, inclusiv agenţi de poliţie, şi, după toate probabilităţile, jurnalişti, se aflau lungiţi pe asfalt în faţa forului legislativ, potrivit sursei citate.
 
După cum relatează agenţia de presă Unian, radicali provocatori au detonat o grenadă de luptă. Mai mulţi militari ai Gărzii Naţionale au fost răniţi.
 
Acest proiect de reformă constituţională - cerut de Occident - se află în centrul unor dezbateri aprinse în Ucraina, unde mulţi întrevăd în el o tentativă de a legaliza de facto controlul rebelilor asupra unei părţi a estului industrial al ţării. Occidentalii văd în aceasta o modalitate de aplanare a conflictului armat, soldat cu peste 6.800 de morţi în cele 16 luni de violenţe.
 
Contrar aşteptărilor separatiştilor, proiectul nu confirmă definitiv statutul de semiautonomie al teritoriilor aflate sub controlul lor.
 
Potrivit textului, acest statut trebuie să fie determinat printr-o lege separată şi numai timp de trei ani.
 
Adoptată înainte de sfârşitul anului 2015, reforma constituţională ce include o "descentralizare" pentru estul separatist este prevăzută de acordurile de pace Minsk 2, încheiate în februarie între preşedintele Petro Poroşenko şi omologii săi rus, Vladimir Putin, şi francez, Francois Hollande, şi cancelarul german Angela Merkel.
 

Etichete în faţa clădirii Radei SupremeexplozieviolenţeKievUcrainaPetro Poroşenko

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live