Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

8 Octombrie 2012
Vizualizari: 3348
Comentează add

Directorul general al OMV Petrom susţine că exploatarea zăcământului din Marea Neagră are şanse să asigure independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

Exploatările de gaz de la Marea Neagră ar putea începe în 2018

cristina-ghioca

Platformă petrolieră. Foto: Agerpres.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat că extracţia gazelor descoperite în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului.

"Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz.

"Producţia ar putea începe pe la sfârşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Mariana Gheorghe la postul ProTV.

Ea a adăugat că exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

"Având în vedere situaţia la gaz, pentru că vorbim acum de piaţa de gaz, 70% din necesarul românesc este producţie locală şi 30% este importată.

"Dacă se dovedeşte că această exploatare este comercială şi de succes, atunci avem şansele să fim independenţi energetic, din punctul de vedere al necesarului de gaze în România", a spus Mariana Gheorghe.

Evaluări

Potrivit acesteia, în prezent sunt evaluate datele.

"Apoi va trebui să mai facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt

"undeva pe la mijlocul acestui deceniu urmează să luăm decizia, dacă sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investiţia propriu-zisă", a explicat directorul general al OMV Petrom.

Potrivit directorului general al OMV Petrom, pentru a extrage "prima moleculă de gaz" în România sunt necesare investiţii de miliarde de euro, efort investiţional cu aport la Produsul Intern Brut, care contribuie la bugetul de stat şi generază locuri de muncă.

Marea Neagră nu mai este doar o zonă de tranzit a rutelor din Marea Caspică

Potrivit şefului SRI, George Maior, prospecţiunile în Marea Neagră ar putea da un nou impuls proiectului gazoductului european Nabucco.

"Aceste dezvoltări la Marea Neagră s-ar putea să genereze şi un impact pozitiv pe Nabucco, din punct de vedere al capacităţii de transport şi al resurselor din Marea Neagră" a declarat George Maior la postul Realitatea TV.

El a arătat că, în urma acestor descoperiri, Marea Neagră nu mai este doar o zonă de tranzit a rutelor din Marea Caspică.

"Dacă noi ştim să jucăm inteligent atuurile noastre de ţară riverană, pe termen mediu şi lung, vom obţine mai multă securitate energetică", este de părere şeful SRI.

El a avertizat însă că România trebuie să înţeleagă că nu dispune de tehnologiile necesare pentru exploatarea acestor resurse, astfel încât are nevoie să coopereze cu alte ţări şi companii care le deţin.

"Consumul pe şase ani" al României

În decembrie 2011, Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti.
   
La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
   
ExxonMobil Exploration and Production România spun că pregătesc pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.

Zăcământul de gaze naturale a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri.  

Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri, se spune în comunicat. 


Etichete Exclusiv OnlinegazeexploatareMarea NeagrăPetromSRIGeorge MaiorExxon Mobil

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live