Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

19 Noiembrie 2018
Vizualizari: 516
Comentează add

Cinci experţi externi vor completa comitetul care va decerna viitoarele premii Nobel pentru Literatură.

Experţi externi pentru viitoarele premii Nobel pentru Literatură

radu-dobritoiu

Cinci experţi externi vor completa comitetul care va alege câştigătorii premiului Nobel pentru Literatură în următorii doi ani, a anunţat luni Academia Suedeză, care se confruntă cu o criză istorică în urma scandalului sexual şi demisiei a numeroşi academicieni.

Noul Comitet Nobel îi va include, pe lângă academicienii Per Wästberg, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson şi Jesper Svenbro, pe scriitorii Kristoffer Leandoer şi Gun-Britt Sundström şi pe cei criticii literari Mikaela Blomqvist, Henrik Petersen şi Rebecka Ahlberg Kärde.

Măsura a fost luată în acord cu Fundaţia Nobel, care sugerase deja în urmă cu câteva luni crearea unui nou comitet pentru premiul Nobel pentru Literatură, care anul acesta nu a fost decernat, fiind amânat pentru 2019 ca urmare a scandalului care a zguduit instituţia, relatează EFE preluată de Agerpres.

Academia Suedeză a decis în mai amânarea, lucru care nu s-a mai întâmplat de şapte decenii, ca urmare 'a pierderii încrederii' în instituţie şi a debilitării sale după plecarea a 8 dintre cei 18 membri ai săi.

Secretarul interimar al Academiei Suedeze, Anders Olsson, a declarat că este vorba de o măsură 'temporară' până în 2020, perioadă în care vor fi decernate trei premii, între care şi cel corespunzător anului 2018.

Academia trece printr-o perioadă critică după publicarea de către un ziar suedez a denunţurilor a 18 femei pentru abuzuri sexuale atribuite artistului francez Jean-Claude Arnault, corelat de instituţie prin soţia sa - poeta Katarina Frostenson - şi clubul său literar.

Un auditoriu intern a concluzionat că nu s-a influenţat asupra deciziilor privind premiile şi subvenţiile, deşi sprijinul economic pentru clubul său încalcă regulile imparţialităţii, având în vedere că soţia sa este coproprietară.

Arnault a fost condamnat luna trecută la doi ani de închisoare pentru cazul de viol asupra unei femei în 2011 şi, deşi a făcut recurs împotriva sentinţei, a rămas în detenţie preventivă din ordinul tribunalului.


Etichete premiu Nobel literaturadecernare Nobel literatura

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live