Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 18 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

6 Martie 2021
Vizualizari: 423
Comentează add

Distanţa, cu doar 6.000 de kilometri mai mică decât ecuatorul, va fi parcursă pe jos, cu bicicleta, cu automobilele, la bordul unui catamaran şi chiar al unui spărgător de gheață.

Expediţie de-a lungul graniţelor Rusiei

alexandru-beleavski-moscova

 Harta Rusia. Foto: Arhivă.

Pe 3 martie, de Ziua internaţională a faunei şi florei sălbatice, din staţiunea Soci de pe litoralul caucazian al Mării Negre a ponit o ambiţioasă expediţie de-a lungul graniţelor Rusiei, organizată de Societatea Rusă de Geografie, Federaţia de Turism Sportiv şi Centrul de învăţământ Sirius din această localitate.

Cei nouă membri ai expediţiei îşi propun să parcurgă 34.000 de kilometri în 283 de zile şi să revină la Soci pe 29 decembrie. Membrii expediţiei, cu vârste între 24 şi 60 de ani, au fost aleşi după un concurs foarte dur din peste 900 de candidaţi. Distanţa, cu doar 6.000 de kilometri mai mică decât ecuatorul, ei vor să o parcurgă pe jos, cu bicicleta, cu automobilele, la bordul unui catamaran şi chiar al unui spărgător de gheaţă. Cu acesta din urmă ei intenţionează să parcurgă cea mai lungă etapă de 14.250 de kilometri de la pordul arctic Murmansk din nord-vestul Rusiei la Vladivostok, port la Marea Japoniei la graniţa cu China şi Coreea de Nord în sud-estul extrem. Traseul trece prin zone foarte diferite ca relief şi climă, unele din ele greu accesibile şi puţin cercetate.

Expediţia va studia flora şi fauna acestor regiuni, membrii ei se vor întâlni cu localnicii şi nu în ultimul rând va fi monitorizată starea psihologică a participanţilor şi evoluţia relaţiilor din cadrul acestui grup în condiţii de stres şi izolare. Toate acestea se pot urmări, de altfel, în regim on-line pe site-ul expediţiei. Participanţii îşi propun ca la finalul acestui periplu să facă un film documentar şi să publice un album de fotografii. Şi că veni vorba de Arctica, Rusia încearcă să pună în valoare, mai nou, potenţialul ei turstic. Turoperatorii care lucrează în domeniu spun chiar că după închiderea majorităţii destinaţiilor turistice tradiţionale din cauza pandemiei, tururile arctice sunt din ce în ce mai căutate, deşi  sunt pentru turiştii cu mulţi bani.

O excursie la Polul Nord la bordul unui spărgător de gheaţă atomic costă 30.000 de dolari, condiţiile de pe navă fiind însă echivalente celor dintr-un hotel de patru stele. Pentru turişti sunt organizate concerte, întâlniri cu cercetătorii din cadrul expediţilor ştiinţifice de la bordul aceleiaşi nave, descinderi pe banchize şi chiar grătare pe gheaţă. Dacă în apropiere apare vreun urs polar, cum se mai întâmplă, turiştii sunt evacuaţi urgent pe navă. Organizatorii afirmă că pentru aceste excursii nu este nevoie de o pregătire fizică specială, nu există limită de vârstă, iar îmbrăcămintea poate fi aceeaşi ca şi pentru pârtiile de schi. La Polul Nord se poate ajunge însă şi cu elicopterul până la o tabără amenajată temporar în apropiere. Mai departe se merge pe schiuri, dacă o permit condiţiile. Tabăra este amenjată în fiecare an şi dotată cu tot ce trebuie, avioanele aducând aici tone de echipamente şi alimente, pentru ca la sfârşitul sezonului tot ce rămâne să fie înghiţit de ocean.

De altfel, sezonul tristic la Polul Nord este foarte scurt, iulie şi august. Amatorii de turism extrem şi cu dare de mână şi mai mare pot veni însă şi în aprilie pentru a sta în corturi şi merge pe schiuri la -45 de grade contra sumei de 45.000 de euro. Astfel că nu întâmplător, 95% din turiştii arctici din Rusia sunt străini.


Etichete (ii)rusiaexpeditie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live