Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

15 Iunie 2018
Vizualizari: 1210
Comentează add

Radio România Actualităţi, partener media al Romanian ClimateChange Research Expedition Siberia

Expediția RO-CRES a pornit la drum

adrian-lungu-salaj

Foto: Adrian Lungu.

Radio România Actualităţi este partener media în proiectul de cercetare RO-CRES (Romanian ClimateChange Research Expedition Siberia), prima expediţie românească de studiere a efectelor schimbărilor climatice asupra Marii Păduri Boreale, un proiect unic prin complexitatea lui la nivel ştiinţific mondial, organizat în  perioada 15 iunie-15 iulie, de către Centrul de Cercetări Biologice Jibou, în colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca.

 
Astăzi a pornit la drum echipa, formată din 11 persoane, cercetători și personal auxiliar din partea grădinilor botanice “Vasile Fati” din Jibou, “Alexandru Borza” – UBB, Cluj-Napoca, dar și a ”Asociației Grădinilor Botanice din România, a pornit spre Rusia   pe un traseu de circa 20.000 de kilometri ce pornește de la Jibou, traversează Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus și apoi Rusia, astfel: Moscova – Chelyabinsk – Novosibirsk- Irkutsk – Chita – Vladivostok și retur.

Dacă timpul și resursele o vor permite, expediția va cuprinde și un detur în Mongolia, în zona munților Altai.

Expediția este parte a unui proiect mai amplu, ce urmărește efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale ce acoperă emisfera Nordică și reprezintă un veritabil „plămân verde” al Terrei.

Este prima expediție de această amploare ce duce în teren aparatura sofisticată de măsurare a parametrilor fiziologici ai plantelor, ce va permite o estimare cu bună precizie a gradului de amenințare al acestui tip de ecosistem, precum și al ecosistemelor conexe învecinate.

Echipa de cercetare este una multidisciplinară, acoperind domenii precum: botanică, geografie, entomologie, zoologie, dendrologie şi fiziologie vegetală – fotosinteză.

Radio România Actualităţi vă va ţine la curent cu noutăţile din cadrul expediţiei, dar şi cu rezultatele obţinute de cercetători în cadrul programului.


Etichete Radio România Actualităţipartener mediaRomanian ClimateChange Research Expedition Siberiaro cres

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live