Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Exodul medicilor

Tot mai mulţi medici şi asistente medicale pleacă din ţările din estul Europei spre cele din vest, în căutarea unui nivel de trai mai bun.

Exodul medicilor

Articol de Gabriela Tătărău, 04 Februarie 2017, 15:06

Tot mai mulţi medici şi asistente medicale pleacă din ţările din estul Europei spre cele din vest, în căutarea unui nivel de trai mai bun.

Europarlamentarul croat Biljana BORZAN crede că statele mai sărace nu au cum să rezolve această problemă.

Libertatea de mişcare este una dintre cele mai mari promisiuni ale Uniunii Europene şi, treptat, tot mai multe cadre medicale aleg să profite de acest drept. În ultimii ani, numărul medicilor şi al asistenţilor medicali care pleacă din ţările din est pentru a lucra în cele din vestul Europei este în continuă creştere. Fenomenul a fost numit „exodul medicilor”.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Pe lângă un salariu mult mai bun, printre motivele pentru care specialiştii iau această decizie se numără şi starea deplorabilă a sistemelor sanitare din ţările lor şi lipsa unor condiţii decente pentru exercitarea meseriei.

Statele mai sărace din estul Europei, în care exodul medicilor provoacă serioase deficienţe de specialişti, nu pot găsi soluţii la această problemă, a declarat europarlamentarul croat Biljana BORZAN, într-un interviu realizat de colegul nostru Florin Orban, în exclusivitate pentru Euranetplus. În opinia sa, nimeni nu poate fi împiedicat să caute condiţii mai bune de trai.

Biljana BORZAN: „Este normal ca oamenii educaţi să încerce să găsească salarii mai bune şi condiţii de viaţă mai bună. Dar aş vrea să spun că la noi au fost şi cazuri de medici care au plecat în vest, în Germania sau în Franţa, dar apoi au decis să revină în ţară. În Croaţia nu au salarii atât de mari ca în Franţa sau Germania, dar au o viaţa puţin mai normală, în special în ceea ce priveşte numărul de ore de muncă. În plus, costurile pentru cumpărături sau orice e nevoie pentru viaţa de zi sunt mai mici în Croaţia, deci cu un salariu mai mic poţi cumpăra mai multe lucruri decât în ţările din vestul Europei. În plus, în străinătate este foarte stresant şi faptul că nu eşti la tine în ţară şi nu vorbeşti limba ta maternă. Aşa că eu cred că trebuie să le dăm oamenilor posibilitatea să se mute şi să vadă cum e în altă parte şi să sperăm că se vor întoarce.”

Din România, de exemplu, pleacă anual în jur de 5.000 de cadre medicale, iar statisticile oficiale arată că în ultimii 10 ani peste 15.000 de medici şi 28.000 de asistente medicale din ţara noastră au ales să lucreze în alte state europene.